Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Závod za sluncem začal nejlépe Arnaud Démare. Vyhrál o milimetry

První etapu závodu Paříž-Nice vyhrál Arnaud Démare. Ve velmi těsném kopcovitém sprintu porazil o dva milimetry Gorku Izagirreho a Christopha Laporta. V průběhu etapy skončil tzv. Závod za sluncem pro Tejaye van Garderena. Na devatenácté příčce po boku svého lídra Estebana Chavese dokončil Roman Kreuziger. Jejich skupina měla drobný odstup dvou vteřin.

Radost Arnauda Démara a jeho týmového kolegy
zdroj: Twitter.com/GroupamaFDJ

Závod Paříž-Nice byl dlouhá léta tradičním otvírákem silniční sezony. Jeho místo již převzaly jiné podniky – australská Tour Down Under či několik pouštních klání na Blízkém východě –, přesto zůstává velmi důležitým etapovým testem úvodu roku. Letos není startovní pole nejsilnější, i tak se několik zvučných jmen ve startovce najde.

Směrem k přístavnímu Nice se v deštivém počasí vydali například Wout Poels s loňským vítězem Sergiem Henaem, kteří vedou britský Team Sky. V pelotonu jsou též domácí favorité Julian Alaphilippe a Tony Gallopin či spolehlivý vrchař Bauke Molllema. Sprinterské pole čítá Dylana Groenewegena, Eliu Vivianiho a Arnauda Démara.

První etapa končila dvoukilometrovým stoupáním, které si na posledních 800 dlážděných metrech drží sklon na pěti procentech. Příliš těžké pro čistokrevné sprintery, lehké pro jezdce do kopců – tak se o úvodním testu smýšlelo před startem. Všechny prognózy jako by se pokusil znegovat Alexis Vuillermoz, který zaútočil, hned jak se silnice začala zvedat.

Peloton se za ním hnal ze všech sil, aby nakonec 400 metrů před cílem začal sprintovat Démare. Předstihl Vuillermoze, na jeho zadním kole se ale vyvezli další závodníci. Dopředu šel Gorka Izagirre, ale sprinter francouzské stáje Groupama-FDJ nakonec o pár milimetrů baskického vrachaře porazil. Třetí byl klasifikován Christophe Laporte.

Paříž-Nice 2018
zdroj: Twitter.com/ParisNice

"Je to poprvé, co jsem ve své kariéře vyhrál fotofiniš. Vůbec jsem nevěděl, jak to dopadlo – sám jsem byl přesvědčený, že skončím druhý. Ale fotofiniš říká něco jiného. Je to skvělý pocit, jel jsem úplně nadoraz a hodně mě to bolelo," líčil v cíli v posledních letech nejkvalitnější francouzský spurter.

Zklamáním skončil závod pro Tejaye van Garderena, který skončil dvacet kilometrů před cílem úvodního dne na zemi v hromadném pádu. Americký závodník stáje BMC, jejíž byl hlavní kartou pro celkové pořadí, musel pro blíže nespecifikované zranění odstoupit.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 1. etapa (135 km):

1. Démare (Fr./FDJ) 3:07:39, 2. G. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida), 3. Laporte (Fr./Cofidis), 4. Wellens (Belg./Lotto-Soudal), 5. Teunissen (Niz./Sunweb), 6. Alaphillipe (Fr./Quick-Step Floors) všichni stejný čas, ...19. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -2.

Průběžné pořadí: 1. Démare 3:07:29, 2. G. Izagirre -4, 3. Laporte -6, 4. Wellens, 5. Teunissen, 6. Alaphilippe všichni -10, ...19. Kreuziger -12. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články