Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejrychlejší spurt předvedl Kristoff. Cavendish spadl v neutrální zóně

Vítězem úvodní etapy závodu Kolem Abú Zabí se stal Alexander Kristoff. Norský sprinter porazil v posledních metrech Andreu Guardiniho a Caleba Ewana. Velkou frustrací naopak skončil závod pro Marka Cavendishe. Spurter z ostrova Man spadl ještě v neutrální zóně a v etapě nepokračoval. Roman Kreuziger dokončil bezpečně v pelotonu.

Alexander Kristoff
zdroj: Twitter.com/Abu_Dhabi_Tour

Až do Tour de France nebude sprinterské pole tak silné, jako tomu je v Abú Zabí. Na start úvodní etapy závodu, který náleží do nejvyšší kategorie WorldTour, se postavili němečtí giganti André Greipel a Marcel Kittel. Především druhý jmenovaný má v letošní sezoně co dokazovat – po přestupu do týmu Kaťuša-Alpecin zatím výsledkově nepřesvědčil.

Vítězství naopak na svém kontě už mají Caleb Ewan, jenž se v Abú Zabí může pyšnit patrně nejlepším sprinterským vláčkem, a Elia Viviani. Italský spurter nahradil Kittela ve stáji QuickStep a jeho začátek v novém působišti je strhující. Viviani vyhrál na závodě Kolem Dubaje dvě etapy a díky bonifikacím se stal i celkovým vítězem.

Pátým velkým esem měl být Cavendish, který už také v této sezoně jednou slavil. Jeho působení v závodě však mělo velmi krátké trvání. Britská hvězda spadla ještě v neutrální zóně poté, co náhlé zabrždění automobilu s ředitelem závodu způsobilo kolizi několika jezdců. Cavendish se zvedl, nakonec však v etapě nepokračoval.

Jeho tým Dimension Data už potvrdil, že spadl na stejné rameno jako na loňské Tour de France, kde po známé kolizi s Peterem Saganem utrpěl zlomeninu. Rameno ovšem poraněné zřejmě není, Cavendish však utrpěl otřes mozku a odřeniny. V Abú Zabí neodjel ani jeden ostrý kilometr a své týmové kolegy bude moci sledovat jen od televize.

Ve finiši se jeho klasickému rozjížděči Marku Renshawovi nijak nevedlo a o vítězství bojovali jiní. Nakonec všem klasickým sprinterům vypálil rybník Alexander Kristoff, který se v dresu evropského šampiona protáhl mezi Ewanem (3.) a Vivianim (4.) a v cíli zvedal ruce nad hlavu. Druhý skončil překvapivě Andrea Guardini z italské stáje Bardiani-CSF.

"Měl jsem štěstí, protože jsem ztratil svého rozjížděče Roberta Ferrariho. Tak jsem se zavěsil za Ewana a vyšlo to. Je to důležitý závod pro náš tým (UAE-Team Emirates, pozn. aut.), protože jsme tady doma. Jsem velmi hrdý, že se mi tu podařilo vyhrát," líčil v cíli Kristoff, který před sezonou přišel z týmu Kaťuša-Alpecin.

Cyklistický etapový závod Kolem Abú Zabí (WorldTour) - 1. etapa (189 km):

1. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates) 4:48:24, 2. Guardini (It./Bardiani CSF), 3. Ewan (Austr./Mitchelton-Scott), 4. Viviani (It./Quick-Step Floors), 5. McLay (Brit./Drapac Cannondale), 6. Bonifazio (It./Bahrajn-Merida), ...36. Kreuziger (Mitchelton-Scott) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Kristoff 4:48:14, 2. Guardini -4, 3. Ewan, 4. Trusov (Rus./Gazprom-Rusvelo), 5. Albanese (It./Bardiani CSF) všichni -6, 6. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo) -7, ...40. Kreuziger -10. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články