Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chci být v desítce. Ale někteří mi dokonce věří na víc, hlásí Šafářová

Česká reprezentace bude mít na mistrovství světa šance ve všech pěti kategoriích. Mezi třiadvacítkářkami se spoléhá hlavně na Adélu Šafářovou. Před prvním šampionátem v kariéře si dala za cíl umístění mezi nejlepšími deseti, jak ale naznačují letošní výkony, možné je ještě výrazně lepší umístění. Přímý přenos juniorského závodu sledujte v sobotu 3. 2. od 12:50 na ČT sport webu ctsport.cz.

Adéla Šafářová
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Šafářová je nenápadnou hvězdou výpravy. Za neúčasti Nikoly Noskové, která cyklokrosovou sezonu musela ukončit po pádu na SP v Namuru, to bude právě ona, kdo povede české barvy v závodu kategorie do 23 let. Přitom v nejvyšším cyklokrosovém seriálu, kde se závody třiadvacítkářek nejezdí, měří pravidelně síly mezi elitou.

Tak jako v Hoogerheide, kde dojela na 32. příčce. "Na startu jsem stála hodně vzadu. Hned v začátku se přejížděl velbloud (můstek), kde se to hrozně zasekalo a musely jsme slézt z kola. Takže jsem po startu byla vzadu. Jedno dvě kola jsem to dotahovala, až jsem se dostala zhruba na hranici třicítky, kde jsem pak už jezdila celý závod. Nakonec to tak i dopadlo," říká.

Pro mladé závodnice je složité prosadit se mezi elitou – kdyby už jen proto, že prodrat se dopředu ze zadních řad je leckdy takřka nadlidský úkol. Některé případy však existují, jak ostatně letos v terénu ukazuje Evie Richardsová. Zatímco Nosková nešťastně ve svahu pod namurskou citadelou padala na obě kolena, dvacetiletá Britka celý závod vyhrála.

Takové talenty se nerodí každý den a Šafářová je první, kdo přispěchá s chválou na nadějnou závodnici. "Zlepšuje se každým rokem, protože když byla mladší, zas tak dobrá nebyla. Ale zlepšuje se a byla strašně dobrá i na horských kolech. Těžko říct. Jezdí dost silově, za zatáčkami se pořád zvedá (ze sedla), a to jí asi pomáhá. A je prostě dobrá," líčí.

Zmiňuje průpravu z horských kol, kterou má sama také za sebou. Šafářová doufá, že na trati se stoupáními na jeden z nejslavnějších kopců v historii cyklistiky – Cauberg –, budou bikerské zkušenosti výhodou. "Mohlo by tomu tak být, určitě ano," věří závodnice, kterou na trati doplní Magdalena Mišoňová, Elizabeth Ungermanová a Tereza Vaníčková.

Poslechněte si cyklokrosový speciál Velo fokus podcastu:

Adéla Šafářová: "Na začátku sezony jsem cyklokros ani nejezdila, protože jsem měla naraženou ruku ještě z horských kol. Nevěděla jsem, jestli v něm vůbec budu závodit. Nakonec ano a jsem hodně spokojená, je to asi má nejlepší cyklokrosová sezona."

Desítka, anebo i něco lepšího

Pro závodnici, která letos na domácím šampionátu bojovala o zlato s Pavlou Havlíkovou ("Bylo to kousek na první místo, každý mi to pořád připomíná"), půjde o první MS v kariéře. "Na závod se těším hodně, bude to úplně jiné (než v Hoogerheide). Jsem zvědavá. Tím, jak tam budou jen třiadvacítkářky, tak budu stát mnohem víc vepředu," popisuje.

"Doufám, že dobře odstartuji, a budu se snažit být od začátku vepředu. Uvidíme, jak to dopadne," dodává s tím, že profil trati by měl hrát v její prospěch. Terén ve Valkenburgu si vyzkoušela už před měsícem. "Na trať jsme se byli dívat už po Vánocích a myslím si, že by mi mohla sedět. Jsou tam dost kopce, je to nahoru a dolů. Těžká trať," míní.

V to, že se s ní popasuje dobře, věří i reprezentační trenér Petr Dlask. "Adéla je jedním z mých černých koní. Je běžecký typ, takže jí by tento okruh měl také sedět. Když jí všechno sedne, dokáže zajet kolem pátého místa a vybojovat slušný výsledek," věří někdejší vynikající český cyklokrosař.

Adéla Šafářová (vlevo) v souboji s Pavlou Havlíkovou
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Sama Šafářová má ambice o trochu nižší, i když vnímá hlasy ze svého okolí, které optimismem nešetří. "Určitě bych chtěla do desítky, s tím budu hodně spokojená. Třeba to vyjde i líp  teď jsem (v Hoogerheide) byla mezi třiadvacítkářkami osmá. Někteří věří, že bych na tom mohla být ještě líp, tak uvidím. Ale byla bych ráda i za tu desítku," říká.

Její tip na vítězku je ovšem jasný. "Pokud se nestane něco úplně výjimečného, tak si myslím, že vyhraje Evie Richardsová, která teď byla třetí v elitní kategorii a jeden Světový pohár dokonce vyhrála. Ta je, myslím, jasná," nepřipouští pochyby o tom, kdo bude ve Valkenburgu přebírat zlatou medaili.

Během čtvrtka ji čeká přesun do Nizozemska, společný oběd s kolegy z reprezentace a také první oficiální trénink. Samotný závod na sebe pak nenechá dlouho čekat – rozhodne se v brzkém sobotním odpoledni. Jak se mistrovství nadějné české cyklokrosařce a bikerce povede, budou diváci ČT sport a ctsport.cz moci sledovat v přímém přenosu od 12:50.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články