Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Cílem je Innsbruck. Junior Vacek trénuje na běžkách a vyhlíží MS

Půjde o velmi důležitou sezonu. Karel Vacek vstupuje do svého závěrečného roku v juniorské kategorii a ví, že má na svých zádech tlak očekávání. Uspěje sedmnáctiletý cyklista a podaří se mu prorazit na světovém šampionátu v Innsbrucku? 

Karel Vacek
zdroj: Josef Vaishar/cycling.photography

Vacek je skvostným vrchařem – ostatně na sklonku loňského roku v rozhovoru pro web ctsport.cz poznamenal, že "čím delší a tvrdší kopec, tím lepší pro mě". Zářijové mistrovství světa, které na náročné horské trati uspořádá rakouský Innsbruck, by mu tak mělo navýsost sedět. Sám si je toho velmi dobře vědom.

"Budu mít dobrou šanci na úspěch. Je to v Rakousku, znám to tam a profilově jde o velice dobrou trať. Takhle horské MS nebylo od dob Romana Kreuzigera (Verona 2004, pozn. aut.), který dokázal vyhrát. Jsem velice rád, že to takhle vyšlo na mě," soudí Vacek, který žije v italském Bergamu, kde závodí za tamní tým Giorgi.

Zatím je ovšem na řadě zimní příprava, což ve Vackově případě znamená především běžkařské tratě. "Mám to rád, běžecké lyžování je kvalitní trénink, jsem na vzduchu, v přírodě a nemusím hnít někde v posilovně," popisuje. Vacek ovšem nejenom trénuje, ale také závodí – účastnil se závodů na Šumavě i v Novém Městě na Moravě.

Karel Vacek: "Kromě tréninkových kempů budeme mít i týmové soustředění na Sardinii a po něm už první závody. V podstatě skoro každý víkend se tým rozjíždí na dva, jeden rovinatý pro sprintery a druhý profilem těžší pro vrchaře. V Itálii se závodí každý týden, do toho ještě mezinárodní podniky. Závodních kilometrů budu mít určitě dost. Konkurence je silná, ale nejdůležitější jsou závody s reprezentací, kde potkám největší soupeře."

Karel Vacek
zdroj: bicitv.it

Závod míru i evropské mistrovství

Kromě světového šampionátu, o jehož náročnosti například další z cyklistů Karel Hník prohlásil, že trať "pomalu nevyjel ani autem", má však i další cíle. Patří mezi ně také juniorský Závod míru, kde před rokem vyhrál královskou etapu a celkově dokončil čtvrtý. Byl to úspěch, který však nyní chce ještě překonat. 

"Loni jsem v první etapě spadl a nevyšla mi ani časovka. Takže jsem se na pódium nedostal, ale letos chci vyhrát. Pracuji i na zlepšení časovky, aby to vyšlo," říká Vacek, který už nebude moci počítat s podporou svých vrstevníků Richarda Holce nebo Vojtěcha Sedláčka, kteří postoupili do kategorie do 23 let. 

Prestižní bude také mistrovství Evropy, které se po pěti letech vrací na české silnice. V roce 2013 se šampionát konal na Svatém Kopečku u Olomouce, kde si Petr Vakoč dojel pro stříbro, letošní místo konání zatím nebylo oficiálně představeno. "Doufám, že trať bude těžká, abych mohl bojovat o vítězství. Vyhrát titul na domácí půdě je hodně lákavé," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články