Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V takovém horku to nejde. Cyklisté v Austrálii bojují se čtyřicítkami

Vysoké australské teploty dělají cyklistům problémy v závodu Tour Down Under. První z podniků letošní WorldTour provází více než čtyřicetistupňová horka, kvůli kterým došlo ke zkrácení třetí etapy a posunutí následující čtvrté. Někteří ze sportovců jsou však názoru, že by se v takových podmínkách nemělo závodit vůbec.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Ve čtvrté etapě závodu, který letos slaví 20. ročník, viděli diváci obdivuhodný výkon Petera Sagana. Nositel duhového dresu se dokázal udržet první skupiny ve výstupu na Norton Summit a poté, co žádný z pokusů o nástup nezafungoval, porazil soupeře v závěrečném spurtu. Sagan se přehnal kolem Daryla Impeyho a díky bonifikaci se posunul do čela pořadí. To však zřejmě ztratí v královské páté etapě s dvěma výstupy na Willunga Hill.

Méně viditelné už byly problémy některých závodníků, kteří měli problémy s tím se vůbec dostat do cíle. Šlo například o jednoho z favoritů, domácího Nathana Haase. Jezdec stáje Kaťuša-Alpecin ztratil v posledních kilometrech téměř minutu a přišel o šance na umístění v celkovém pořadí. "Nechci, aby to znělo, že nedokážu skousnout porážku, ale v takových podmínkách bychom závodit neměli," líčil v cíli osmadvacetiletý jezdec.

"Dnes vyhráli ti nejlepší – ti, kteří se dokázali s horkem srovnat nejlépe. Někdo může říct, že přeháním, ale v tomhle bychom vážně závodit neměli. Můžete etapy zkrátit nebo posunout jejich start na dříve, ale pokud jste venku v teplotách, které jsou až o deset stupňů vyšší než ty, v nichž byste měli být... to zkrátka není dobré pro vaše tělo," myslí si Haas. "V závěru jsem už ani nevěděl, že jedu nějaký závod. Nevěděl jsem, kde jsem," dodal.

Peter Sagan: "Závěrečný kopec už nebyl o výdrži a síle – spíš o utrpení ve velkém horku. Museli jsme se chladit ledovou vodou."

Adam Hansen
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Na teploty kolem 45 stupňů si stěžovali i další jezdci – terčem se přitom nestal nikdo jiný než jejich kolega z pelotonu Adam Hansen. Šestatřicetiletý Australan je totiž členem komise závodníků (CPA) a jeho rolí je být jakýmsi prostředníkem mezi pořadateli a samotnými cyklisty. Hansen už na Tour Down Under vyjednal zkrácení třetí etapy, po níž se jezdci běželi zchladit do oceánu, a posunutí té čtvrté. Přesto se nevyhnul kritice.

"Jeden z jezců se přestal ovládat, ale pak jsme si to vyříkali. Hodně lidí si stěžuje na teploty, ale v pelotonu je také spousta těch, kteří žádné požadavky nemají. S mnoha jsem mluvil a řekli mi, že je to v pořádku," popisuje Hansen, který veze dres stáje Lotto-Soudal. "Rozumím tomu, ale já za tuhle práci nemám žádné peníze a bere mi spoustu času. Nedělám to pro sebe, ale pro ostatní závodníky, především ty mladé," vysvětluje. 

"Koneckonců se každý může rozhodnout sám a odstoupit. Nesouhlasím s argumentem, že bychom neměli jezdce nutit jít za jejich limity. Jak potom chcete dělat tenhle sport? Neustále jste za svými limity," dodává Hansen. Tour Down Under tak pokračuje za velmi vysokých teplot a cyklisté se s podmínkami musí vyrovnat. Poznala to i francouzská stáj Ag2R La Mondiale, která během třetí etapy nouzově doplňovala zásobu bidonů s vodou.

Během 120 kilometrů spotřebovalo sedm závodníků tohoto týmu sto bidonů, které se v doprovodném vozidle skladují v boxu s ledem. Auto francouzské stáje muselo v polovině etapy zastavit a doplnit zásoby z dalšího doprovodného auta. Mnohé další bidony padnou v páté etapě, která měří více než stopadesát kilometrů a velmi pravděpodobně rozhodne o vítězi letošního jubilejního ročníku Tour Down Under.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články