Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Izraelskou stáj opouští turecký závodník. Kvůli Trumpovi a vzrůstajícímu napětí

Ahmet Örken měl být prvním tureckým cyklistou, který se zúčastní Giro d'Italia. V září jej angažovala stáj Israel Cycling Academy, která má víceméně garantovaný start v závodě. Örken ale tým opustil kvůli vzrůstajícímu napětí podpořeném výroky Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. V izraelské stáji závodí také Daniel Turek, jedním z pětice sportovních ředitelů je i René Andrle.

Guy Sagiv (vlevo) a Roy Goldstein vítají tureckého kolegu Ahmeta Örkena
zdroj: Facebook.com/IsraelCyclingAcademy

Několikanásobný turecký mistr v časovce přišel do Israel Cycling Academy v září. Politika izraelské stáje mluví o otevřenosti a schopnosti různých kultur spolupracovat a žít pospolu. "Jsme hodně mezinárodní tým. (...) Snažíme se ukázat, že všechny národy i náboženství dokáží pracovat v jednom kolektivu. Jsme asi jediný tým, který je takhle postaven," líčil v rozhovoru pro web ctsport.cz Daniel Turek.

Od dvouletého kontraktu ale nyní Örken odstoupil. Poté, co šestého prosince Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, turecký závodník kontaktoval vedení týmu. Požádal je o uvolnění z důvodu "dopadů, které poslední události na Blízkém východě mají na jeho rodinu." Ještě v listopadu se přitom zúčastnil i prvního týmového srazu přímo v Izraeli, kde byl kolegům představen spolu s dalšími novými akvizicemi, mj. i Reném Andrle.

"Jsem týmu velmi vděčný. Bohužel mě k mému rozhodnutí donutily nedávné události. Moje rodina, především matka a bratr, jsou kvůli tomu ve špatné situaci. Přestože jsem rád profesionálním cyklistou, v první řadě jsem synem a bratrem," popsal Örken ve svém prohlášení. Naráží na nepříjemnosti, které se dějí jeho příbuzným v Turecku.

Start Gira v Jeruzalémě, k němuž dojde čtvrtého května příštího roku, budí odpočátku kontroverze. Kritizují jej lidskoprávní organizace, jež tvrdí, že jde o marketingovou strategii Izraele, která má dát zapomenout na diskriminaci Palestinců. Naráží také na skutečnost, že OSN nikdy Jeruzalém jako hlavní město země neuznala. Valné shromáždění OSN též odsoudilo Trumpovo rozhodnutí. 

Izraelské instituce zase hrozily zrušením události, protože pořadatelé na oficiální prezentaci označili místo startu a cíle úvodní časovky jako "Západní Jeruzalém". Po kritice oficiální údaje změnili na "Jeruzalém". Stáj Israel Cycling Academy je důležitou součástí izraelského startu, a to už jen pro skutečnost, že jejím hlavním sponzorem je tamější ministerstvo turismu. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články