Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kopecký: Mám to tady rád, budu vždy závodit za Česko

Tomáš Kopecký se narodil na britských ostrovech, žije v Nizozemsku, ale závodí v barvách české reprezentace. A pro domácí cyklistiku také v nedělním závodě juniorů na mistrovství Evropy v Táboře vyjel stříbrnou medaili.

Tomáš Kopecký
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

Kopecký po skončení závodu nejprve odpovídal nizozemským novinářům, pak ale přišly i rozhovory v češtině, v níž si zatím není zdaleka tak jistý. Žije totiž v Leidenu nedaleko Den Haagu a české barvy obléká hlavně díky tomu, že si ho vyhlédl reprezentační kouč Petr Dlask.

"Už jsem si vybral, že budu závodit za Česko. Za Holandsko už nikdy nepojedu. Fanoušci byli neskuteční a byl to moc hezký závod ve skvělé atmosféře, navíc na krásné trati, která je moc hezky postavená," řekl Kopecký novinářům kostrbatou češtinou.

"Mám to tady rád a hodně se tady do cyklokrosu investuje. Občas mám trochu problémy s jazykem, ale to se naučím. Narodil jsem se v Anglii, mám mamku z Holandska a taťka je Čech," připomněl Kopecký.

Radost z cenného kovu měl o to větší, že hned v úvodním závodu ME šlo zároveň o první medaili pro český cyklokros. "To je skvělý pocit. Chtěl jsem vyhrát, protože jsem byl opravdu blízko. Bohužel to nevyšlo, což je škoda. Odjel jsem úžasný závod a zkoušel jsem opravdu všechno, ale Rouiller byl lepší," ocenil výkon vítězného Švýcara.


Právě s ním se během závodu střídal ve vedení, ale i když tušil, že by ho před cílovou rovinkou potřeboval setřást, nepodařilo se mu to. "Bál jsem se toho, protože vím, že je ve spurtech strašně dobrý. Zkoušel jsem ještě v posledním kole na překážkách zrychlit a předjet ho, ale marně, byl hodně silný," řekl Kopecký.

Skákání překážek hodně trénoval

Ve třetím kole spadl, ale dokázal se vrátit na špici závodu. Přes svou bezmála dvoumetrovou výšku navíc pobavil skákáním překážek, což nebývá mezi juniory úplně obvyklé. "Když jsi takhle velikej, tak jsi spíš takovej dřevěnej... Hodně jsem na překážkách trénoval, když jsme tu měli reprezentační soustředění. Zkoušel jsem si to, v závodě jsem tím ale ten rozdíl bohužel nakonec neudělal," uvedl Kopecký.

Tvrdí, že ho úspěch nijak neuspokojí, má velkou touhu dosáhnout na další. "Doufám, že vyhraju medaili i na Světovém poháru. A budu dál trénovat a věřit v další úspěchy," uzavřel Kopecký. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články