Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kreuziger: Nebyla to sezona na top úrovni. Ale Yatesův úspěch mě potěšil

Na Amstel Gold Race spadl a připravil se o šance na individuální úspěchy. První sezona Romana Kreuzigera v australské stáji Orica-Scott tak byla ve znamení obětavé týmové práce. Úspěchy nakonec přišly – Kreuziger pomohl Simonu Yatesovi k bílému dresu na Tour de France.

Roman Kreuziger
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Pascal Muller

Jeden z nejúspěšnějších českých jezdců posledních let před sezonou udělal odvážný krok a zamířil do stáje, která je v mnohém jiná než Kreuzigerovy předchozí. Na rozdíl od týmů Tinkoff nebo Astana, v nichž strávil šest sezon, se formace Orica-Scott prezentuje jako mladý a bezprostřední kolektiv, který se nebojí zkoušet nové věci. Jaký rozdíl od konzervativnějších týmů vedených manažerskými matadory Bjarnem Riisem či Giuseppem Martinellim.

Kreuziger navíc zřejmě již definitivně zaplul do pozice superdomestika – cyklisty schopného individuálních úspěchů, ale již se soustředícího na pomoc silnějším jezdcům. V australské stáji jsou všichni lídři mladší než jednatřicetiletý český veterán. Dvojčatům Yatesovým je pětadvacet a Esteban Chaves, který velkou část sezony promarodil, oslavil letos své sedmadvacáté narozeniny.

Mohla to být složitá situace, náročná na soužití a aklimatizaci. Je to hold Kreuzigerově profesionalismu, že do nového týmu zapadnul bez většího pnutí. "V novém týmu jsem se zabydlel velmi dobře, i když možná někdo řekne, že výsledky nebyly úplně ideální. Z mého pohledu to opravdu nebyla sezona na top úrovni. Chyběly mi tam lepší výsledky a umístění," poznamenal Kreuziger a naznačil, co ho letos mrzelo.

Sezonu zahájil etapovými podniky v Abú Zabí, na Tirrenu-Adriaticu a v Baskicku, kde byl loajálním pomocníkem lídrů Oricy. Když pak měl prostor jet na vlastní výsledek, zhatila mu šance na Amstel Gold Race, kde vyhrál v roce 2013, kolize s Enricem Gasparottem. Kreuziger dostal tvrdou ránu do žeber, která mu zkomplikovala situaci i v dalších závodech ardenského týdne, který zakončil 27. příčkou na Lutych-Bastogne-Lutych. 

Roman Kreuziger: "Z jara mě potkalo pár pádů a nemocí, ale zároveň zase narození dcery, takže to bylo docela jako na houpačce. Když jsme to posléze analyzovali, bylo jaro hodně ucestované. Vše se nasčítalo, člověk byl pořád v lehkém skluzu a snažil se vše dohánět. Když nevstoupíte do sezony dobře, takhle to pak vypadá. Ale je to sport a člověk se každým rokem učí. A poučit se z této sezony mohu i já."

Roman Kreuziger
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Velká radost z bílého dresu Simona Yatese

Ne výsledky, které by se mohly opěvovat. Kreuziger poté absolvoval MČR, kde dojel čtvrtý a jeho dres českého šampiona převzal Zdeněk Štybar. A poté už Tour de France a velký úspěch – Simon Yates napodobil svého bratra a získal bílý dres. "Když to vezmu z týmového hlediska, tak na závody, kde jsem měl být pro ostatní, jsem byl připravený. Získali jsme díky Simonu Yatesovi bílý dres na Tour de France, což se nestává každý den," líčí Kreuziger.

Yatesův úspěch a sedmé místo v celkovém pořadí je pro něj zážitkem sezony. "Sdílel jsem s ním pokoj, tudíž i radost," uvedl. Sezonu poté vylepšil svým jediným vítězstvím, když odjel všem na novém horském podniku Pro Ötztaler 5500, a také mistrovstvím světa, kde lídr české sestavy Štybar dosprintoval na čtrnácté příčce. "Všichni jsme byli na stejné vlně, každý odvedl maximum. Nepamatuji si, že jsme někde závodili takhle všichni pro jednoho a odvedli tak skvělý výkon," řekl Kreuziger.

Sezonu ukončil před necelými dvěma týdny na závodu Kolem Lombardie (32. místo). Přes zimu plánuje více relaxovat. "Už mi není dvacet, takže musím začít i více odpočívat a soustředit se jen na cyklistiku. Teď jsem si odpočinul, měl jsem od Lombardie volno a cyklistiku z hlavy hodně vypustil. V pondělí zase začnu s všeobecnou přípravou, od 5. listopadu začne přímo silniční příprava. Jen jsme s týmem plánovali věci ohledně příští sezony, vyjádřili se mnou spokojenost a víme, od čeho se odrazit," dodal.

Svůj plán závodů na příští rok zatím nezveřejní. "Tým nám dal poměrně velkou volnost. Věří, že je to tak správně. A já jsem s tím plánem naprosto spokojený. V Orice však máme nastavená pravidla, že tým bude zveřejňovat účast na Grand Tours, monumentech a velkých jednorázových závodech týden, maximálně deset dní dopředu. A platí to pro všechny," vysvětlil Kreuziger.

Přiznal ale, že by po třech letech opět rád okusil Giro d'Italia, kde byl v roce 2011 pátý. "Vím, že startuje v Izraeli a bude tam trošku cestování. Uvidí se také, jaká bude Vuelta. Jel jsem Giro už třikrát a atmosféra je tam skvělá, lidé jsou moc fajn. Nebránil bych se tomu, abych se tam zase vrátil," uvedl Kreuziger, který v Itálii žije.

Motivací je pro něho i to, že po příští sezoně mu vyprší dvouletý kontrakt s Oricou. "V roce 2018 mi končí smlouva, ale neznamená to, že chci končit. Rozhodně nekončím. Rád bych závodil do šestatřiceti nebo možná osmatřiceti. Uplynulá sezona sice nebyla povedená, ale motivuje mě to a chci se ukázat na některých závodech. Mám v kalendáři závody, kde budu moct jet na sebe. A doufám, že po sezoně nebudu muset měnit prostředí," přál si Kreuziger.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články