Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Cink zdůvodňuje překvapivý konec na silnici. Rozhodl jsem se srdcem, říká

Byl jedním z velkých překvapení loňské sezony v silniční cyklistice a svůj přechod z horských kol zvládal skvěle. Ondřej Cink se ale po roce stráveném ve stáji Bahrajn-Merida rozhodl vrátit se do své srdeční disciplíny. Za cíl si stanovil cenný kov na mistrovství světa 2019 a na olympiádě v Tokiu v roce 2020.

Ondřej Cink
zdroj: Facebook autor: Ondřej Cink

Ondřej Cink bude po návratu ze silnice na horská kola jezdit za španělskou stáj Primaflor Mondraker Rotor, která letos poprvé vstoupila na scénu. Šestadvacetiletého účastníka Tour de France povede trenér Karel Martinek ve spolupráci s lékařem Alešem Kroužeckým. Za cíl si společně stanovili pódiová umístění na mistrovství světa 2019 a rovněž v olympijském závodě v Tokiu 2020.

Cink měl po premiérové sezoně na silnici nabídku pokračovat v dosavadním týmu Bahrajn-Merida, ale rozhodl se jinak. "Když jsem začal na silnici závodit, byl jsem v euforii a moc mě to nadchlo, ale když se postupně rozjížděla biková sezona a sledoval jsem závody Světového poháru v televizi, tak mě mrzelo, že tam nemohu také být, začalo mi to hrozně chybět," přiznal Cink.

Přestože mnoho lidí ze svého okolí i s ohledem na to, jak výborně si v pozici nováčka profi pelotonu vedl, překvapil, v týmu mu nijak nebránili. "Hodně lidí jsem šokoval. Ale v týmu jsme se v klidu domluvili na tom, že se vrátím. Manažer Brent Copeland je super člověk a pro něj je důležité, aby se závodníci cítili dobře a dělali, co je baví. Jsem rád, že mi ten návrat umožnili," ocenil Cink přístup zaměstnavatele.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodl jsem se srdcem, říká Cink o návratu k horským kolům

Rozhodl jsem se už na Tour de France, říká Cink

Nezastíral, že o možnosti návratu velmi intenzivně přemýšlel již během silniční sezony. "Definitivní rozhodnutí pak přišlo na Tour de France, kde jsem si řekl, že by bylo asi lepší se vrátit. Horská kola mě zkrátka baví víc, silniční cyklistika je něco úplně jiného. A není to o tom, že by silnice byla náročnější. Nelze říct, že by mě to úplně nebavilo, ale na horských kolech jsem vyrostl," řekl rokycanský rodák, držitel bronzu z MS horských kol 2015.

V porovnání se závody v terénu mu navíc silnice přišla místy příliš monotónní. "Každý den je to podobné. Dlouhé etapové závody jsou stejné, etapy jsou občas nudné, hlavně pak ty rovinaté. Vždy jsem si říkal, že nechci dělat něco, co mě nebaví. A když jsem dostal šanci se vrátit... Před rokem jsem šanci neměl. Tým Multivan Merida skončil a já neměl jinou alternativu, nebyla už šance získat tým. O silnici bych jinak neuvažoval, kdybych měl šanci na horském kole," vysvětlil Cink.

Scházel mu i aspekt chystání se na jeden klíčový den. "Na silnici jsem pořád závodil a ani jsem pořádně nevěděl, kdy mám formu. V období mezi závody jsem přijel domů a jen se udržoval ve vytrvalosti. V bikové sezoně je dvacet závodů, z toho šest důležitých. Je třeba se nachystat, aby tam byl člověk stoprocentní. To mě na tom hrozně baví," řekl Cink.

Mezi bikery je navíc každý sám sobě lídrem, zatímco na silnici podléhá jeho role týmové režii. "Nebudu lhát - nevyhovovalo mi to. Jak jsem byl zvyklý jezdit na sebe, tak to mi hodně chybělo ve srovnání s horskými koly. Vždy jsem odvedl práci, která se po mně chtěla, ale byl jsem šťastný, když jsem se dostal do úniku a mohl jet sám za sebe. Nebo v časovce, kdy to bylo jen o mém výkonu," přiznal Cink.

Svou roli v jeho rozhodování sehrálo i zdraví. "Těch problémů bylo letos docela hodně. V minulosti jsem nic takového nezažil. Je vidět, že ten sport je vytrvalostní a ten pohyb je úplně jiný než na horských kolech. Možná i proto přišel ten problém s kolenem," připomněl důvod odstoupení z Tour zkraje 19. etapy z celkových jednadvaceti.

Přesto si právě účastí na "Staré dámě" splnil velký sen. "Vždy jsem ji chtěl alespoň jednou jet. Ta atmosféra se nezapomíná, to byla paráda. I když toho na mě bylo moc a v sezoně jsme počítali s Vueltou. Ale já jsem celkově za tu šanci na silnici rád. Nepřijde mi to jako zahozená sezona. Jsem rád za zkušenosti. Viděl jsem jiný cyklistický svět. Doufám, že mi to pomůže výkonnostně. Pobral jsem hodně vytrvalostního tréninku i tréninku do tahu, což mi na horských kolech chybělo," uvedl Cink.

Návrat mezi bikovou špičku plánuje jeho tým trpělivou cestou. "Závodění ze zadních pozic nebude jednoduché, ale v té příští sezoně nepůjde až tak o výsledky. Spíš o to, aby se Ondra vrátil na svou parketu, na níž byl před odchodem na silnici," prohlásil Martinek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články