Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sagan: Moje strategie? Jaká strategie? Žádnou jsem neměl

Instinkt je někdy více než promyšlené plánování. Potvrdil to Peter Sagan, který se v Bergenu potřetí stal mistrem světa. Po závodě jen poznamenal, že si nevytvořil žádnou strategii a řídil se citem.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Načasoval svůj atak k dokonalosti. Ze zatáčky se Peter Sagan vyhrnul jako třetí v pořadí a po odstoupení italského rozjížděče už měl před sebou pouze Alexandera Kristoffa. Zatímco domácí favorit se po závodě přizná, že 150 metrů před cílem už měl vítězství za téměř jisté, slovenský šampion byl jiného mínění. Ještě zrychlil a získal svůj již třetí duhový dres.

"Je to pro mě absolutně speciální – během roku jedete spoustu závodů, ale tenhle je jedinečný. Potřebujete štěstí, je to jako loterie," líčil v cíli mistr světa, který svým triumfem přepsal historické tabulky. Jako pátý v historii získal zlato na světovém šampionátu potřetí, navíc se mu to podařilo jako nejmladšímu a také jako jediný dokázal vyhrát třikrát v řadě.

V závodě byl přitom dlouho neviditelný, což platilo obzvláště v závěru, kdy norské režii selhala technika a jezdci se tak na kamerách objevili až 800 metrů před finišem. Tam už ale zaúřadoval Saganův odhad a cit. "Jakou jsem měl pro dnešek strategii? Žádnou jsem neměl," odvětil vítěz z Richmondu, Dauhá a nyní Bergenu.

"Nemůžete si věci plánovat, když se vše děje tak rychle. V závěru jsem si nejprve myslel, že už ty vepředu nedoženeme a bude se sprintovat jen o čtvrté nebo páté místo. Pak jsme na posledním kilometru chytili Juliana Alaphilippa, poté Fernanda Gaviriu. Až pak začal sprint," popisoval Sagan finále silničního závodu, který byl jeho letošním posledním.

Své vítězství věnoval kromě rodiny i Michele Scarponimu, který tragicky zahynul letos v dubnu. "Byl to skvělý člověk, nejen co se týče cyklistiky. Vždy se usmíval a byl pozitivní," vzpomenul Sagan. "Opravdu mě zarmoutilo, co se mu stalo. Zítra by měl narozeniny. Vždycky jsem si čas strávený s ním užíval, je mi to velmi líto," dodal.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články