Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Potřetí Sagan. Slovenský šampion přepsal v Bergenu historii

Vláda Petera Sagana pokračuje. Slovenský šampion v Bergenu porazil na cílové čáře Alexandera Kristoffa a jako první v historii vyhrál potřetí v řadě světový šampionát. Z českých cyklistů, kteří byli hlavně v první polovině závodu hodně vidět, skončil nejlépe Zdeněk Štybar. Patřilo mu čtrnácté místo.

Peter Sagan vstoupil do cyklistické historie. Po triumfech z Richmondu a Dauhá přidal své třetí vítězství na mistrovství světa. Bylo těsné – norský favorit Alexander Kristoff předvedl proti slovenské hvězdě dlouhý sprint, nakonec však o zhruba dvacet centimetrů vyhrál rodák ze Žiliny. Ještě nikdo před ním nevyhrál MS třikrát v řadě.

Sagan navíc vyrovnal další trojnásobné vítěze a legendární cyklisty Alfreda Bindu, Rika van Steenbergena, Eddyho Merckxe a Oscara Freireho. Nikdo v historii nevyhrál čtyřikrát. "Nebylo to vůbec lehké. Říkal jsem si, že už je to pryč, že už čelo nedojedeme. Ale nakonec se to sjelo. Omlouvám se Alexanderovi (Kristoffovi), ale vyhrát potřetí je něco neuvěřitelného. Své vítězství věnuji Michele Scarponimu, který by měl zítra narozeniny," líčil šťastný Sagan.

Bez příležitostí nebyl ani Zdeněk Štybar, který do závěrečné zatáčky vstupoval za zadním Saganovým kolem. Nedokázal se ale prodrat dopředu a nakonec skončil na čtrnácté příčce. I ta je nejlepším českým výsledkem od roku 2002, kdy v belgickém Zolderu skončil na jedenáctém místě Ján Svorada. 

Jak závod probíhal?

Čeští cyklisté na MS dosud velkého výsledku nedosáhli – nejlépe se dařilo Vojtěchu Sedláčkovi, který v juniorské časovce dojel těsně za první desítkou. Snad proto byly české dresy odpočátku silničního závodu mužů vidět na špičce pelotonu. Celá reprezentační šestice obsadila čelo a o dělání tempa se střídali Josef Černý s Belgičanem Julienem Vermotem.

Bylo tomu tak po prvních sto padesát kilometrů, pak se domácí trikolóra začala z hledáčků kamer vytrácet. Tempo se zrychlilo, a když čtyři kola před finišem nastoupil Tim Wellens, za nímž vyrazili Lars Boom s Jarlinsonem Pantanem, čeští závodníci začali z pelotonu vypadávat. Rázem už se Zdeňkem Štybarem zůstali pouze Roman Kreuziger, Jan Bárta a Jiří Polnický.

V předposledním kole přišel atak Toma Dumoulin, avšak ani dvojnásobný šampion z Bergenu nedokázal na Lososí hoře ujet pozorným reprezentacím Belgie či Francie. Rozhodovalo se tak až v úplně závěrečném a v pořadí jedenáctém okruhu. Dopředu vystřelil Julian Alaphilippe, za kterým se vydal neúnavný Gianni Moscon. Vytvořili dvojici, která ujížděla pro zlato.

Jejich společná práce ale v závěru vyšla vniveč, když francouzsko-italské duo dojela skupina pronásledovatelů. Došlo na sprint Petera Sagana proti Alexanderu Kristoffovi a slovenský fenomén měl v závěru víc sil. Potřetí v historii vyhrál světový šampionát. Na třetím místě sprintoval Michael Matthews, Štybar byl zavřený a nakonec skončil čtrnáctý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články