Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tým Sunweb načal MS velkolepě, ovládl obě týmové časovky

Dvě týmové časovky na úvod mistrovství světa v Bergenu, dva triumfy stáje Sunweb. Tým Michaela Matthewse a Toma Dumoulina předčil favorizované BMC a Sky. Až s druhou příčkou mezi ženami se musela spokojit stáj Boels Dolmans, která prvenství obhajovala. Třetí skončily jezdkyně týmu Cervélo-Bigla.

Ženský tým stáje Sunweb
zdroj: ČTK/ZUMA

"Je to něco bláznivého. Nejprve ženy, teď my. To je šílené. Náš tým byl velmi stejnorodý, ten výkon byl absolutně skvělý. Nastavili jsme velmi dobré tempo a udrželi ho až do samého konce. Snažili jsme se i ve stoupání udržet pohromadě, a i když se to podařilo jen tak tak, fungovalo to. Jak jsme se dostali přes vrchol, letěli jsme do cíle. Nemám slov, tohle nikdo nečekal," prohlásil držitel olympijského stříbra z časovky v Riu Dumoulin.

Americká stáj BMC, která má zlato z let 2014 a 2015, skončila stejně jako loni v Dauhá druhá. Sestava britského týmu Sky, v níž nechyběl ani majitel letošního double z Tour de France a Vuelty Chris Froome, byla třetí s mankem 22 sekund na vítěze. Obhájci z Quick-Step Floors zůstali bez medaile čtvrtí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sunweb vyhrál těsně týmovou časovku na MS

Jediným českým zástupcem na startu byl elitní časovkář Jan Bárta v šestici týmu Bora-Hansgrohe, v němž po sezoně po sedmi letech skončí. Německý tým dojel mezi 17 družstvy desátý se ztrátou téměř dvou minut na vítěze.

Sunweb dominoval i mezi ženami

Vítězné družstvo žen v sestavě Lucinda Brandová, Leah Kirchmannová, Floortje Mackaijová, Coryn Riveraová, Sabrina Stultiensová a Ellen van Dijková zvládlo 42,5 kilometru dlouhou trať v čase 55:42. Obhájkyně titulu z Dauhá za nimi zaostaly o 12 sekund, tým Cervélo-Bigla měl manko 28 vteřin.

Sunweb se radoval i přes pomalejší rozjezd. "Závod měl z našeho pohledu hladký průběh. Jely jsme na pódium, ale tohle nikdo z nás nečekal," uvedla Van Dijková. "Bylo důležité se nezatavit při stoupání. A v tom byla dnes naše síla - využily jsme našich předností pokaždé tím správným způsobem," dodala.

Třicetiletá Nizozemka byla loni členkou Boels Dolmans a letošní zlato je pro ni už čtvrtým. Zvítězila i v letech 2012, kdy začaly týmovou časovku jezdit pohromadě stáje, a 2013. Z roku 2015 má stříbro, naprázdno vyšla jen před třemi lety.

Výsledky mistrovství světa v silniční cyklistice

Časovka družstev:

Muži (42,5 km): 1. Sunweb (Dumoulin, Kämna, Kelderman, Kragh Andersen, Matthews, Oomen) 47:50, 2. BMC (Dennis, Dillier, Küng, Oss, Scotson, Van Garderen) -8, 3. Sky (Doull, Froome, Kirijenko, Kwiatkowski, Moscon, Thomas) -22, 4. Quick-Step Floors -35, 5. Orica-Scott -1:03, 6. Movistar -1:19, ...10. Bora-Hansgrohe (m.j. J. Bárta) -1:55.

Ženy (42,5 km): 1. Sunweb (Brandová, Kirchmannová, Mackaijová, Riveraová, Stultiensová, Van Dijková) 55:42, 2. Boels Dolmans -12, 3. Cervélo-Bigla -28.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články