Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Na Vueltě pokračuje Froomova show. Brit vyhrál na Cumbre de Sol

Cumbre del Sol – Kdo je nejsilnějším závodníkem letošní Vuelty? Po deváté etapě už to neukazuje pouze průběžné pořadí, ale i pohled na vítěze etap. Chris Froome zvítězil na Cumbre de Sol, když v závěrečném stoupání utrhl Estebana Chavese s Michaelem Woodsem a zvýšil svůj náskok na Chavese na 36 vteřin.

Chris Froome
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Kdo se díval na devátou etapu Vuelty, nemohly mu uniknout zelené dresy stáje Cannondale-Drapac. To byl ovšem také hlavní cíl americké stáje, která oznámila, že její budoucnost pro příští rok není zajištěna. Jezdci se snažili týmové barvy co nejlépe reprezentovat a třeba tak přilákat potenciálního nového sponzora. Tím se skrz peněžní příspěvěk můžete stát i vy.

Americká stáj pracovala po celý den usilovně na tom, aby se neopakoval častý scénář letošního ročníku Vuelty, tedy vítězství závodníků z úniku. Byla to úspěšná snaha a peloton poslední dva uprchlíky Marca Solera a Tobiase Ludvigssona dostihl ještě pod ostrým závěrečným stoupáním na Cumbre de Sol, které se v jednom úseku zlomí až nad dvacetiprocentní sklon.

Zmiňovaný Cannondale spoléhal na Michaela Woodse, který po osmé etapě litoval, že byl příliš zbrklý a vyplýtval na Xorret de Catí rychle své síly. Změna ve strategii byla zřetelná a kanadský závodník, jenž začínal jako běžec na atletické dráze, se nikam zbytečně necpal. Na to tu byli jiní – Julian Alaphilippe vyrazil spolu s Romainem Bardetem dopředu.

Hlavní skupinu ale spolehlivě dotáhli zpět domestici Teamu Sky a Bardet tak znovu ukázal, že tohle zatím není jeho Vuelta. Favorité dojeli v jedné skupině až na poslední kilometr, kde to jako první zkusil David De La Cruz. Ostatní jej ale pokryli, a poté už přišla chvíle Chrise Frooma, na jehož zrychlení z první pozice nedokázal zareagovat Alberto Contador.

Froome v závěru odrazil dotírajícího Estebana Chavese i Kanaďana Woodse, který nakonec vytoužené vítězství pro svůj tým získat nedokázal. Na čtyřnásobného vítěze Tour de France ale nikdo neměl – od Frooma to nebyl ani nástup, jen zvýšení tempa, a ostatní nedokázali odpovědět. Britský závodník vyhrál svou první (!) letošní etapu, Contador byl šestý (+12).

Cyklistický závod Vuelta - 9. etapa Orihuela - Cumbre del Sol (174 km):

1. Froome (Brit./Sky) 4:07:13, 2. Chaves (Kol./Orica-Scott) -4, 3. Woods (Kan./Cannondale-Drapac) -5, 4. Kelderman (Niz./Sunweb), 5. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) oba -8, 6. Contador (Šp./Trek-Segafredo), 7. De La Cruz (Šp./Quick-Step Floors), 8. Oomen (Niz./Sunweb) všichni -12, 9. Roche (Ir./BMC), 10. Nibali (It./Bahrajn-Merida) oba -14.

Průběžné pořadí: 1. Froome 36:33:16, 2. Chaves -36, 3. Roche -1:05, 4. Nibali -1:17, 5. Van Garderen (USA/BMC) -1:27, 6. De La Cruz -1:30, 7. Aru (It./Astana) -1:33, 8. Woods -1:52, 9. A. Yates (Brit./Orica-Scott) -1:55, 10. Zakarin -2:15. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články