Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Neúnavný Lucenko vyhrál první dojezd na kopci. Froome zůstává ve vedení

Alcossebre – Vítězem páté etapy Vuelty se v Alcossebre stal Alexej Lucenko ze stáje Astana. Kazašský jezdec byl jedním ze závodníků, kteří se vydali do úniku, a nakonec byl tím, kdo prokázal nejvíce sil. Chris Froome mírně navýšil své průběžné vedení.

Alexej Lucenko
zdroj: ČTK/AP autor: Claude Paris

Loni vyhrál etapu na Paříž–Nice, letos zase zaujal na Tour de France, kde pokračoval navzdory hrůzostrašně vypadajícímu pádu. Nyní se Alexej Lucenko dočkal prvního vítězství na Grand Tour, když z úniku vyhrál pátou etapu Vuelty. Závodník kazašské Astany byl nejsilnějším z hvězdami našlapaného úniku dne.

Průběžné vedení dále drží Chris Froome, jehož Team Sky nechal o etapové vítězství bojovat uprchlíky. Britský šampion, kterému vítězství ve Španělsku několikrát těsně uniklo, drží desetivteřinový náskok před Tejayem Van Garderenem. O vteřinu zpět je Esteban Chaves.

Mnozí favorité na Frooma mírně ztratili. Jedenáct sekund nechal na závěrečném stoupání Fabio Aru, hned šestadvacet pak ztratil vítěz třetí etapy Vincenzo Nibali. Romain Bardet pak přišel rovnou o padesát sekund a jeho ztráta v průběžném pořadí ještě dále narostla.

Jak pátá etapa probíhala?

Pátá etapa viděla velmi silný únik s některými z těch vůbec nejsilnějších jmen. Dopředu se natlačil Julian Alaphilippe, od něhož si jeho tým QuickStep–Floors sliboval další vítězství – dosud se radovali kolegové Yves Lampaert a Matteo Trentin. V čelní skupině nechyběl ani Marc Soler, který propadl v prvních těžkých kopcích a ztratil šance na celkové pořadí.

Vuelta 2017
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Tito dva rozhodně nebyli jediní schopní závodníci v uprchlické skupině, což brzy začal pociťovat Team Sky na špičce pelotonu – jeho stěžejní domestici pro roviny Ian Stannard a Christian Knees vyčerpali všechny síly, avšak stáhnout ztrátu na únik se jim nepodařilo a Sky posléze rezignovalo na dojetí jezdců na čele. Jediným cílem bylo udržení průběžného vedení.

Největší hrozbou pro Chrise Frooma, který po čtyřech etapách držel rudý dres, byl s mankem téměř pěti minut Jetse Bol z debutujícího kolumbijského týmu Manzana Postobon. V jednu chvíli už to pro sedmadvacetiletého Nizozemce vypadalo nadějně, avšak třikrát druhý muž Vuelty měl přesné zprávy od svého týmu a vedení nakonec udržel.

Strhující byl souboj o etapový triumf, kde se střetli sprinteři (Marco Haller) či rovináři (Alexis Gougeard, Alexej Lucenko) s jezdci do kopců (Alaphilippe) i hor (Merhawi Kudus). Seriál útoků nejlépe takticky zvládli Haller s Lucenkem, kteří se utkali v závěrečném stoupání v Alcossebre. Byl to první dojezd na kopci na letošní Vueltě.

Je nám líto, video expirovalo.
Lucenko vyhrál z úniku 5. etapu Vuelty

Tři kilometry a čtyři sta metrů prudkého výstupu (průměr deset procent, maximum dokonce až 20 procent) nakonec zvládl nejryhleji Kazach Lucenko, který Hallerovi upláchl, jakmile se silnice začala zvedat. Stáhnout se jej na poslední chvíli pokoušeli ještě Gougeard s Kudusem, ale náskok závodníka z Astany byl dostačující.

Favorité dorazili o několik minut později. Na úzké silnici rozjížděl Froomovi závěr Gianni Moscon, který vydržel až do posledního kilometru. Poté přišla Britova akcelerace, která roztrhla skupinu s nejsilnějšími vrchaři. Udrželi se jej pouze Alberto Contador a Esteban Chaves, naopak mírně ztratili bratři Yatesové, Vincenzo Nibali či David De La Cruz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články