Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Štybar slaví titul z domácího šampionátu, slovenský triumf obhájil Juraj Sagan

Žiar nad Hronom (Slovensko) - Mistrem republiky v silniční cyklistice je podruhé Zdeněk Štybar. V závěrečném stoupání společného šampionátu se Slovenskem ujel Josefu Černému a získal druhý domácí titul na silnici. Jednatřicetiletý profesionál ze stáje Quick-Step Floors poprvé triumfoval v roce 2014 ve Slavkově u Brna.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/Stejskal Ivo

Černý nakonec dojel bezpečně druhý s půlminutovou ztrátou, bronz vybojoval ve finiši tříčlenné skupiny Petr Vakoč před obhájcem prvenství Romanem Kreuzigerem a Jiřím Polnickým. Mezi Černého a Vakoče se vklínil domácí závodník Juraj Sagan a obhájil slovenský titul z loňska.

"Přijel jsem s tím, že chci vyhrát. Nechtěl jsem sem jet pro druhé místo. Povedlo se to, za což jsem moc rád, protože vždycky, když si na takovém závodě stanovíte za cíl vítězství, vytvoříte na sebe docela velký tlak. I proto mám radost, že to vyšlo," řekl Štybar. Z české špičky scházeli jen Leopold König a Ondřej Cink, který se hned ve své první sezoně na silnici po přestupu z horských kol chystá na Tour de France.

Štybar s Černým vytěžili maximum z prvního úspěšného úniku závodu na 193,2 kilometru, který se jel za velkého diváckého zájmu na sedm okruhů a měl celkové převýšení 2700 metrů. Už zhruba po půlhodině se vydala na zteč třináctka jezdců, v níž z hlavních adeptů na tituly chyběli jen vítěz páteční časovky Jan Bárta a Peter Sagan. Štybar, Černý, Vakoč, Kreuziger a dalších devět závodníků jeli ve velkém tempu a jejich náskok rychle narůstal.

Je nám líto, video expirovalo.
Zdeněk Štybar rozhodl o svém vítězství až v závěrečném stoupání

"Mysleli jsme, že Slováci budou v domácím prostředí tahat, ale náskok pak narostl na sedm osm minut a už nás nikdo nesjel," uvedl Černý. "Je pravda, že Slováci mají pár silných lidí v týmu Bora-hansgrohe, ale pak tam je velká mezera a ti kluci mimo ProTour jsou o level níže. Každopádně na tom startu opravdu zaspali," doplnil Vakoč.

Na začátku šestého okruhu se vzdálili Štybar s Černým a ostatní jejich nástup nedokázali zachytit. "Jsem typem agresivního jezdce, který to zkouší, i když je třeba 50 kilometrů do cíle, a někteří si možná klepou na čelo. Ale vyšlo to dnes a vyjde to zase i někdy příště," pousmál se Černý. Vítěz a parťák z úniku Štybar jeho aktivitu ocenil.

"Pepa jel výborně a byla s ním výborná spolupráce. Roztrhal přední skupinu, protože nastoupil, a my jsme věděli, že je dost silný, že ho musíme sjet. Ale jeli jsme tak dlouho, že toho všichni měli dost. Pak to bylo o třech nástupech a už jsme byli sami," připomněl Štybar. 

Duo uprchlíků vzorně spolupracovalo a získalo k dobru přes dvě a půl minuty. Chvilku se sice zdálo, že Polnický, Kreuziger, Vakoč a Juraj Sagan ještě rozjedou stíhací jízdu, když se oddělili od ostatních, ale tento náznak vzal brzy za své. Černý pak během závěrečného okruhu dvakrát s přehledem ustál soupeřův atak, ale na třetí pokus už to Štybarovi krátce před cílem vyšlo.

Mezi závodníky do 23 let si ve společném závodě s elitní kategorií vedl nejlépe Roman Lehký, celkově jedenáctý muž závodu. Hned za ním si pro stříbro dojel Luděk Lichnovský. Bronz mezi mladými závodníky připadl Adamu Ťoupalíkovi, jenž finišoval ve třetí desítce. Lehký s Lichnovským si kromě jiných připsali i skalp mistra světa z posledních dvou let Petera Sagana, jenž získal stejně jako loni za svým bratrem slovenské stříbro. Celkově skončil šestnáctý.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články