Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nosková je dvojnásobnou mistryní republiky, porazila Hochmann i Machačovou

Žiar nad Hronom (Slovensko) – Česká republika má novou dvojnásobnou mistryni v silniční cyklistice. Nikola Nosková navázala na předchozí triumf v časovce a zvítězila i v silničním závodě. O svém triumfu rozhodla v závěrečném sprintu.

Nikola Nosková (ve fialové)
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Nosková zvládla 82,5 kilometru dlouhou trať za 2:15:22. Lucie Hochmann skončila druhá, český bronz získala Jarmila Machačová, která dojela ve vedoucí skupině do cíle celkově čtvrtá za Slovenkou Alžbetou Pavlendovou. Také Machačová získala na letošním šampionátu druhou medaili, když byla druhá v souboji s chronometrem.

Vítězka naplno využila šanci v podobě absence Martiny Sáblíkové. Brzy dvacetiletá závodnice ženského profitýmu BePink Cogeas si dojela po časovce pro druhý domácí titul v elitní kategorii. Sáblíková vyhrála v předchozích letech 2013 až 2016 silniční závod čtyřikrát za sebou.

Nosková si soupeřky pohlídala

První z celkem tří okruhů o délce 27,5 kilometru přinesl pokus o únik v podání Hochmann, jež si vyjela více než minutový náskok. Utrhnout z hlavního pole se snažila i zkušená Machačová. Nejlepší dráhařka posledních let však svou snahu posléze vzdala.

Je nám líto, video expirovalo.
Nosková je poprvé mistryní republiky v silničním závodě

Další její útok přišel ve druhém okruhu poté, co peloton dostihl uprchlici Hochmann. Společně s Machačovou se o nástup snažila Barbora Průdková, která dojela celkově sedmá a byla pátou nejlepší Češkou za Terezou Neumanovou. Machačová zkusila rozhodnout i v závěrečném kole tři kilometry před cílem, jenže Nosková si ji s přehledem pohlídala a po úspěšném spurtu se mohla radovat ona.

"Byla tu velká převaha Dukly. Když jsem si včera projížděla trať, tak jsem si říkala, že tu není žádný větší kopec, kde by se dalo ujet, tak jsem nevěděla, co od závodu čekat. Myslela jsem, že se ani závodní pole nerozdělí. Jak odjela Lucka, tak jsem byla docela naštvaná, protože jsem si odtáhla celé kolo sama, abych ji sjela, protože bylo logické, že Dukla ji dojíždět nebude. Naštěstí se to pak nějak nadělilo a pak už se docela spolupracovalo," popsala vítězka Českému svazu cyklistiky.

Mezi juniorkami zvítězila Kamila Janů, jež se zaměřuje především na horská kola, před Terezou Švihálkovou a Markétou Hájkovou. "Silnice mě moc baví a chtěla jsem mít medaili, ale v titul jsem moc nevěřila, protože jsem v juniorkách teprve prvním rokem a okruh mi moc neseděl. Snažila jsem se držet vepředu, udržela se tam až do cíle a pak se rozhodlo ve spurtu," popsala Janů.

Závod juniorů na 110 kilometrů s celkovým převýšením 1544 metrů zvládli nejrychleji Hynek Palička a Slovák Matúš Štoček z akademie Petera Sagana shodně v čase 2:41:50. Protože krátce před cílem vypadl z vedoucího tria Karel Tyrpekl a na každého z nich čekal titul, mohli projet cílem triumfálně s rukama nad hlavou.

Společné mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice v Žiaru nad Hronom - silniční závod:

Ženy (82,5 km): 1. Nosková (BePink Cogeas) 2:15:22, 2. Hochmann (Dukla Praha), 3. Pavlendová (SR), 4. Machačová všechny stejný čas, 5. Neumanová (obě Dukla Praha), 6. Keseg Števková (SR) obě -4.

Junioři (110 km): 1. Štoček (SR) 2:41:50, 2. Palička (ACK Stará Ves nad Ondřejnicí) stejný čas, 3. Tyrpekl (Profi Sport Cheb) -12.

Juniorky (82,5 km): 1. Janů (KH Tour - BH Bikes) 2:15:25, 2. Švihálková (Kooperativa Jablonec nad Nisou) stejný čas, 3. Hájková (SKP Duha Lanškroun) -2:07. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články