Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Matthews přespurtoval Sagana a poskočil do čela celkového pořadí

Menziken - Prestižní závod Kolem Švýcarska se přesunul do hlavního města Bernu, kde dramatický dojezd 3. etapy opanoval Michael Matthews z Austrálie. Raketový nástup šestadvacetiletého lídra stáje Sunweb nedokázal zachytit v cílové rovince žádný ze soupeřů. Rodák z Canberry si vítězstvím navíc zajistil žlutý trikot. Druhý skončil slovenský fenomén Peter Sagan, třetí místo obsadil John Degenkolb z Německa. 

Michael Matthews v cíli 3. etapy Tour de Suisse
zdroj: AP autor: Gian Ehrenzeller

V celkovém pořadí má aktuální lídr desetisekundový náskok před týmovým kolegou Tomem Dumoulinem z Nizozemska. Peter Sagan z německé stáje Bora-Hansgrohe ztrácí jedenáct vteřin. Nejlepší z Čechů je Zdeněk Štybar na 43. pozici, jehož manko za vedoucím závodníkem činí bez jedné sekundy rovnou minutu.

Matthews vstupoval do víceméně rovinaté etapy, která byla zahájena v Menzikenu, z průběžného druhého místa a drtivou většinu téměř 160kilometrového zápolení se držel v hlavním pelotonu. Z něj brzy odskočila dvojice "uprchlíků" – Lasse Hansen z týmu Aqua Blue Sport a Elman Reinders hájící barvy Roompotu.

Tempo cyklistů jedoucích pohromadě režíroval zejména Juraj Sagan, ale v závěru se stáhnul do ústraní. Jeho slavnější bratr Peter čekal na příležitost uvnitř startovního pole. Za zmínku stojí také nehoda Miguela Ángela Lópeze Morena. Loňský vítěz Tour de Suisse doplatil na jízdu v blízkosti obrubníku a skončil v trávě vedle trati.

Šestadvacet kilometrů před cílem se po zisku sprinterské prémie odpojil z vedoucí pozice vyčerpaný Reinders, čímž výrazně ztížil samostatný únik Hansenovi. Dán byl následně hlavním pelotonem velmi rychle dostižen. Ještě předtím však stihl získat poslední vrchařskou prémii.

Hromadný dojezd do švýcarské metropole byl nesmírně napínavý. V popředí se držel BMC Racing Team včetně Grega Van Avermaeta a také Peter Sagan. Kilometr před cílem přišlo na řadu poslední stoupání. To vedl italský závodník Domenico Pozzovivo, ale všem zmíněným vypálil rybník Matthews.

"Viděl jsem vedle sebe týmového kolegu Nikiase Arndta, což mi dodalo ohromnou motivaci a šanci zaútočit v pravý moment. Je krásné vyhrát etapu, kterou jsem toužil ovládnout už loni," prohlásil Matthews. "Tento tým kraloval na Giru. Počítám s tím, že ví, jak se s vedením popasovat," dodal s odkazem na zisk žlutého trikotu.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 3. etapa (159,3 km):

1. Matthews (Austr./Sunweb) 3:49:48, 2. P. Sagan (SR/Bora), 3. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 4. Wellens (Belg./Lotto), 5. Albasini (Švýc./Orica), 6. Bevin (N. Zél./Cannondale) všichni stejný čas, ...59. Štybar (ČR/Quick-Step) -26, 61. Hirt (ČR/CCC) -38, 69. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) -53, 85. Bárta (ČR/Bora) -1:14.

Průběžné pořadí: 1. Matthews 8:18:47, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -10, 3. P. Sagan -11, 4. Caruso (It./BMC) -19, 5. Albasini -20, 6. Bevin -22, ...43. Štybar -1:01, 50. Hirt -1:33, 54. Bárta -1:54, 60. Cink -5:14.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy