Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Quintana získal vteřiny na Dumoulina, není jich ale mnoho. V Asiagu vyhrál Pinot

Asiago – Situace na Giru d'Italia zůstává zamotaná i před závěrečnou časovkou. Nairo Quintana dokázal ve 20. etapě najet na Toma Dumoulina patnáct vteřin, což v pořadí dělá náskok 53 sekund. Dumoulin by ale měl takovéto manko v jízdě proti chronometru smazat. Etapu do Asiaga vyhrál Thibaut Pinot, který se posunul na třetí příčku, druhý je Vincenzo Nibali. Skvěle jel jedenáctý Jan Hirt, který se v klasifikaci vyšplhal na 12. místo.

Thibaut Pinot slaví vítězství ve 20. etapě Giro d'Italia
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Sté Giro d'Italia vyvrcholilo, alespoň tedy jeho vrchařská část. Jezdci ve 20. etapě vystoupali na Monte Grappa a poté se ubírali svahy Fozy, tedy dvanácti kilometry se sklonem téměř sedmi procent. Kdo v sobě ještě našel síly, využil je teď a tady.

Bojovalo se o nejlepší postavení do časovky, po níž chtěl růžový dres slavit někdo ze čtveřice jezdců – Nairo Quintana, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali a Thibaut Pinot. V sázce byl ovšem i dres bílé barvy, o nějž usilovali Adam Yates a Bob Jungels. A samozřejmě jakékoliv postavení v první desítce bylo také cennou komoditou.

Quintanův Movistar musel útočit, neboť ačkoliv mu patřilo průběžné vedení, v nadcházející časovce mu 38 sekund náskoku na Dumoulina stačit nemohlo. K útokům došlo jak na Monte Grappa, kde se činila stáj Kaťuša, tak hlavně na Foze, kde "bláznili" Quintana, Nibali a Pinot.

Na vrcholu stoupání měla tato trojice dvacetivteřinový náskok na Dumoulina, v cíli to ale bylo o pět vteřin méně. Dumoulin tak přes veškerou snahu svých soupeřů dojel jen s malým mankem a v časovce se dá očekávat, že vezme průběžné pořadí útokem. Nizozemec sice klesl na čtvrtou příčku, jeho ztráta na vedoucího Quintanu je ale jen 53 vteřin. Druhý je Nibali (+39), třetí Pinot (+43).

Výtečně jel, stejně jako v celém třetím týdnu, Jan Hirt. Český jezdec polské stáje CCC Sprandi Polkowice nakonec dojel ve druhé skupině spolu s Dumoulinem a obsadil jedenáctou příčku. V průběžném pořadí je Hirt už dvanáctý.

Nairo Quintana drží růžový dres před poslední etapou Giro d'Italia
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Fotoreporter Sirotti Stefano

Jak etapa probíhala?

Favorité ožili na Monte Grappa – v klasickém výstupu se čekaly útoky, možná i ty od nejlepších vrchařů, avšak co předvedla stáj Kaťuša, to zřejmě zaskočilo i je. Matvej Mamykin a především Robert Kišerlovski rozjeli na svazích tohoto stoupání takové tempo, že z hlavní skupiny odpadávali závodníci jako po másle. Oba pracovali pro průběžně pátého Ilnura Zakarina.

Tlak německé stáje udělal závod těžký pro všechny favority a na vrcholu Monte Grappa se skupina smrskla jen na dvacet závodníků. Například Dumoulinovi už nezbyl ani jeden pomocník, o mnoho lépe na tom ovšem nebyli ani jeho soupeři včetně velmi silného Movistaru.

Avšak Kaťuša takovéto tempo nikdy udržet nemohla. V dlouhém, asi 25 kilometrů dlouhém sjezdu, a následné rovinaté pasáži pod stoupání na Fozu tak k dvacítce nejrychlejších zezadu dorazili další závodníci. Razance závodníků v červeném dosáhla toho, že favority unavili – ale nezlikvidovali je.

Na Foze poté napálili tempo domestici Movistaru a snažili se, jako ostatně po celé Giro, zlomit druhého muže klasifikace Dumoulina. Závodníci v modro-zelené předváděli kamerám celou škálu bolestivých grimas a čekalo se, kdy vystartuje Quintana. Byl to ale jeho italský soupeř Nibali, který podnikl sérií zrychlení.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtveřici nejrychlejších dělí na Giru necelá minuta

Nibali, Pinot a Quintana vytáhli na Dumoulina těžkou artilerii

Na čas se Nibali s Quintanou, Pinotem a Zakarinem vzdálili svému hlavnímu soupeři, ale Dumoulin a zbytek skupiny, kde si velmi aktivně počínal i Jan Hirt, se dokázali vrátit. Nalomil je až Kolumbijcův atak, po kterém Quintana s Nibalim vyrazili dopředu, ale i toto manko dokázali Dumoulin, Hirt a spol. sjet. Dopředu ujeli jen Zakarin s Domenicem Pozzovivem, kteří cílili na pódiové příčky.

Rozhodovalo se o vítězi celého Gira, právě tady a nyní. Ofenziva výtečných vrcharů trvala po celé stoupání, chyběla jim ale snad jakási jiskra – rozdílových pár jednotek wattů, které by totálně zlomily Dumoulinův odpor. Všichni věděli, že v časovce je Nizozenec nedostižný, udělat s tím něco ale bylo nesmírně obtížné.

Dumoulin si držel své konstatní tempo, a přestože nevypadal zdaleka tak svěže jako před několika dny, tato taktika mu sloužila dobře. Nizozemec k sobě měl cennou pomoc v Bobu Jungelsovi, který jel o bílý dres, a navíc stále spoléhal, že po vrcholu Fozy bude následovat patnáct dalších, jen lehce zvlněných kilometrů, kde mu časovkářské schopnosti pomohou v případném lepení ztráty.

Na vrcholu Fozy činila Dumoulinova ztráta na Quintanu a spol. dvacet vteřin, což byl pro nizozemského závodníka stále přijatelný odstup. Pomáhal mu výtečný časovkář Jungels a společnou prací trochu snižovali své manko, i když toho oba už viditelně měli plné zuby. Českého diváka těšilo, že se s nimi stále držel také Hirt, kterého si jeho první třetí týden na Grand Tour viditelně našel ve skvělém rozpoložení.

Sport
zdroj: ČT4

V nájezdu do závěrečných pěti kilometrů byl rozestup mezi oběma skupinami deset vteřin a obě skupiny už byly nadohled. Jezdce vepředu viditelně zpomaloval nesoulad v tvoření tempa, kdežto za nimi se pomáhal Dumoulinovi kromě Jungelse i krajan Mollema. Až v posledních tisícovkách metrů pronásledovatelům trochu došlo a odstup se zvedl na úroveň, kde byl na vrcholu Fozy.

Jako první nakonec protl cílovou čáru v Asiagu Pinot, který porazil ve spurtu Zakarina a Nibaliho. Dosáhl tak na velmi cenné etapové vítězství, k tomu mu přistál i desetivteřinový bonus v průběžném pořadí. Pro klasifikaci je důležité, že žádné vteřiny nemá Quintana, který dojel až pátý. "Snažil jsem se navýšit náskok, ale nakonec jsme jeli na vítězství v etapě. Pro mě to je obrovský úspěch, jsem velmi spokojený. Časovka je hodně rovinatá, bude to těžké. Nechám tam všechno, nechtěl bych po ní mít výčitky," říkal Pinot v cíli.

Dumoulin dorazil ve druhé skupině s odstupem patnácti vteřin. Jeho manko na Quintanu tak na startu nedělní časovky bude dělat 53 vteřin, díky čemuž jej nemusí ani příliš mrzet sešup ze druhé na čtvrtou příčku průběžného pořadí. Druhý je před finále Gira Nibali (+39), třetí Pinot (+43).

Ředitel Movistaru: Dumoulin by to měl vyhrát

Sportovní ředitel Movistaru Eusebio Unzue po etapě připustil, že jeho svěřenec svůj náskok navýšil jen mírně. "Abychom mohli spát klidně, potřebovali jsme něco kolem dvou minut. To se nestalo a Dumoulin by to už měl vyhrát," přiznal Unzue.

Vincenzo Nibali
zdroj: Eurosport

Průběh etapy hodnotil i Nibali. "Byl to hrozně těžký den. Tým Kaťuša začal útočit hodně brzy a jelo se velmi rychle. Mně už na Monte Grappa nezbyl žádný domestik, a pak už bylo hodně těžké na Dumoulina najet náskok. Ve stoupání na Fozu jsem to zkoušel a s Quintanou se snažil navázat spolupráci," líčil loňský vítěz Gira.

Ocenil také úspěšný spurt svého francouzského soupeře, který na něj nyní ztrácí v pořadí jen čtyři vteřiny. "Musím pogratulovat Pinotovi, závěr zvládl nejlépe. Byl jsem na špatné straně silnice, když zaútočil, ale to se stává," dodal Nibali, který je aktuálně druhý v průběžném pořadí a ztrácí 39 sekund.

Navzdory menší ztrátě byl v cíli usměvavý Dumoulin. Řekl i proč. "No kopce jsou konečně pryč (úsměv). Jsem spokojený, že jsem měl lepší nohy než včera. Opravdu vděčný jsem za pomoc Jungelse, Mollemy a Yatese v závěru. V časovce ty rozestupy nebudou tak velké jako v té předchozí," odpovídal Dumoulin.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 20. etapa (Pordenone - Asiago, 190 km):

1. Pinot (Fr./FDJ) 4:57:58, 2. Zakarin (Rus./Kaťuša), 3. Nibali (It./Bahrajn Merida), 4. Pozzovivo (It./AG2R), 5. Quintana (Kol./Movistar) všichni stejný čas, 6. Jungels (Luc./Quick-Step), 7. A. Yates (Brit./Orica), 8. Reichenbach (Švýc./FDJ), 9. Mollema (Niz./Trek Segafredo), 10. Dumoulin (Niz./Sunweb) všichni -15, 11. Hirt -20, ...54. Schlegel (oba CCC) -16:46, 143. Bárta (Bora) -35:57.

Průběžné pořadí: 1. Quintana 90:00:38, 2. Nibali -39, 3. Pinot -43, 4. Dumoulin -53, 5. Zakarin -1:15, 6. Pozzovivo -1:30, 7. Mollema -3:03, 8. A. Yates -6:50, 9. Jungels -7:18, 10. Formolo (It./Cannondale) -12:55, ...12. Hirt -17:58, 36. Schlegel -2:15:29, 128. Bárta -4:27:53.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články