Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Bikerka Němcová-Huříková je po operaci. Zda ještě bude závodit, není jisté

Ostrava – Závodní budoucnost bikerky Terezy Němcové je nejasná. Je po operaci, která má vyřešit její dlouhodobé potíže s nedokrvováním pravé nohy kvůli špatnému průchodu krve břišní tepnou a následnou trombózu. Bývalou juniorskou mistryni světa v cross country a evropskou šampionku v maratonu horských kol, která dříve závodila pod dívčím jménem Huříková, čeká zhruba měsíc a půl dlouhá rekonvalescence, po níž se bude moci vrátit k běžnému životu. Zatím ale není jasné, zda ještě bude závodit.

Tereza Huříková
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Půldruhého měsíce jsem nevěděla, proč mi ze dne na den přestala fungovat při sebemenší zátěži noha. Lítala jsem po doktorech a všechny cesty se ukázaly být slepé. Nakonec až druhý pokus na sonografii vyšel. Našli mi zúženou břišní tepnu. Vyšetření magnetickou rezonancí pak prokázalo sedm centimetrů bez průtoku krve břišní tepnou," popsala Němcová. Potíže s tepnou vedly nakonec až k trombóze.

"Mé tělo si za poměrně dlouhou dobu, kdy tento problém neustálým drážděním vznikal, vybudovalo silné kolaterály (postranní větve), takže jsem s tím dlouho fungovala, než mi to ucpala sraženina," uvedla Němcová.

"Zprvu jsme si mysleli, že na vině budou plotýnky a nějaký skřípnutý nerv, ale to bylo v pořádku. Další variantou byl zánět a kortikoidová injekce, která ale problém také nevyřešila. Nepomáhalo nic, až pan Pernica, který měl na starosti třeba Ondru Banka, nás poslal na CT žil a tepen. Až na základě toho se na vše přišlo. Stěna aorty, která vypadala na první pohled zdravě, byla opravdu hodně zbytnělá," řekl manažer a manžel třicetileté bikerky Pavel Němec.

Připustil, že ještě noc před operací nebylo úplně jasné, co se vlastně bude během zákroku dít. "Pan primář Mazur sám přiznal, že musel nějakou dobu ležet v knížkách a zvažovat, jaké bude pro Terezu nejlepší řešení i s ohledem na její budoucnost. Nakonec došlo k tomu, že část aorty byla během operace nahrazená žílou ze stehna," přiblížil Němec.

Nyní je nejdůležitější zhojení dvanácticentimetrové jizvy, kterou má účastnice olympijských her v Pekingu na břiše. "A stejně dlouhá je i jizva na vnitřní straně stehna, odkud bylo třeba žílu vzít," řekl Němec.

Cyklistka se snaží brát vše statečně, i když není jisté, zda bude pokračovat v kariéře. "I když věděla, co ji čeká za martyrium, je to pro ni velká úleva, že se konečně přišlo na příčinu těch potíží. Časem by měla mít možnost normálně sportovat, zda to bude včetně návratu do profesionálního sportu, se teprve uvidí. Na to je ještě brzy," uvedl Němec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články