Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Dumoulina nikdo ze soupeřů neohrozil, Hirt se blýskl pátým místem

St. Ulrich – Růžový dres zůstává i po osmnácté vrchařské etapě v držení Toma Dumoulina. Nizozemský jezdec může být spokojený i proto, že ho Nairo Quintana ani Vincenzo Nibali nedokázali vážněji ohrozit. Z vítězství se raduje Tejay van Garderen, který porazil ve finiši Mikela Landu. Raduje se i česká cyklistika, neboť jako pátý nejrychlejší dojel do cíle Jan Hirt.

Nairo Quintana, Tom Dumoulin a Vincenzo Nibali
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Di Meo

Šestnáctá etapa byla delší a s výstupy na hrozivé vrcholy Stelvio či Mortirolo. Velké, ne-li větší obavy ale dělala Tomu Dumoulinovi etapa s číslem 18, kde cyklisté na pouhých 137 kilometrech překonali hned pět prudkých stoupání. Útočit museli Nairo Quintana a Vincenzo Nibali, v defenzivě byl nizozemský nositel maglia rosa, který držel náskok 31 vteřin.

Zatímco hlavní skupina postupně řídla, vepředu se činil únik, v němž nechyběl stejně jako před dvěma dny ani Jan Hirt – a podobně jako na začátku třetího týdne se v něm držel hodně dlouho. Český jezdec jel na čele závodu s Mikelem Landou, americkými legionáři Tejayem van Garderenem a Joem Dombrowskim či Omarem Frailem.

Hirt nezachytil ze sjezdu zrychlení van Garderena s Landou, mezi kterými se nakonec rozhodovalo o vítězství. Více sil a důvtipu nakonec ukázal Američan, který tak svého baskického soupeře odsoudil k druhé těsné porážce v rozmezí dvou dnů. Naposledy Landu porazil ve finiši v Bormiu Nibali.

"Bylo to pár těžkých let na Grand Tour, kdy jsem vždy chtěl jet na celkové pořadí a nepodařilo se to. Tohle je zadostiučení. Je to úžasný pocit, že jsem to dokázal. Rozhodně jsem si proti Landovi nevěřil a vítězství jsem nečekal až do doby, kdy jsem projel cílem," říkal dojatý van Garderen v cíli.

Hirt si jel za nimi a hrál o to, zda dokáže vystoupat do cíle ještě před skupinou favoritů. Nakonec se mu to, stejně jako před dvěma dny ve druhém výstupu na Stelviu, nepodařilo a nakonec bojoval o třetí příčku s Thibautem Pinotem a Domenicem Pozzovivem. Francouz a Ital mu nakonec upláchli, Hirt přesto slaví nejlepší český úspěch na letošním Giru i nejlepší výsledek své stáje CCC Sprandi Polkowice. Na elitní patnáctku, kterou uzavírá Andrey Amador, nyní Hirt ztrácí necelé čtyři minuty.

Quintana a Nibali vypálili jen několik slepých nábojů

V hlavních rolích byla trojice Dumoulin, Quintana, Nibali. Poslední dva jmenovaní zkusili svého soupeře zlomit už ve třetím stoupání na Passo Gardena, lídr stáje Sunweb se ale k nim svým obvyklým způsobem, při kterém si jede své stabilní tempo, dokázal vrátit zpátky. Rozhodovat se tak mělo na svazích závěrečného Pontives.

Quintana zkusil další nástup, ale působil již hodně unaveně a nakonec snad dokonce počkal na skupinu favoritů, neboť si byl vědom svých odcházejících sil. Pro Movistar to bylo tristní i z toho pohledu, že Kolumbijce sjel pouhý domestik FDJ Sébastien Reichenbach. Ohňostroj se poté pokoušel odpálit Nibali, ale ani jeho zrychlení nikoho neznervóznilo na více než pár vteřin.

Je nám líto, video expirovalo.
Hirt dosáhl v 18. etapě Gira až na páté místo

Dumoulin si oba soky hlídal a jeho výkon byl o to impozantnější, že k sobě po velkou část etapy na rozdíl od soupeřů neměl žádného pomocníka. V závěru si Nizozemec položil paže na řidítka a v časovkářském posedu dovezl jejich skupinu až do cíle. Růžový dres tedy drží i po dni, kdy ho žádný ze soupeřů nedokázal ani znervóznit. Až to zdá se překvapilo i samotného Dumoulina, který v cíli Quintanu popíchl.

"Nairo, proč jsi neútočil?" ptal se lídr závodu. Quintana odpovídal v televizním rozhovoru. "Chtěli jsme to zkusit, ale nepodařilo se to tak, jak jsme si představovali. Sehráli jsme to podle plánu, ale nezískali jsme žádný čas. Nicméně to se stává. Uvidíme, jak se budeme cítit zítra," uvedl kolumbijský vítěz Gira z roku 2014.

"Cítil jsem se dobře, trochu jsem ztratil na Pinota, protože Quintana a Nibali nechtěli spolupracovat. Doufám, že se jim to vymstí," poznamenal s úsměvem Dumoulin. "Věděli, že na mě v rovinaté pasáži nic nezískaji a je pro mě nepochopitelné, že ostatní nechají odjet o minutu. Navíc Pinot je skvělý časovkář. Ale to je jejich boj. Doufám, že Pinot skončí na pódiu," dodal.

Místa na pódiu se nemění, třetímu Nibalimi se ale na dvacet vteřin přiblížil čtvrtý Pinot. "Dnes jsem se cítil hodně dobře a jsem moc šťastný. Teď si věřím, protože se mi jelo vážně dobře," říkal v cíli Francouz. Změna nastala v klasifikaci jezdců do 25 let, kde bílý dres od Boba Jungelse přebírá Adam Yates. Dělí je ale pouhých osmnáct vteřin.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 18. etapa (Moena - Ortisei/St. Ulrich, 137 km):

1. Van Garderen (USA/BMC) 3:54:04, 2. Landa (Šp./Sky) stejný čas, 3. Pinot (Fr./FDJ), 4. Pozzovivo (It./AG2R) oba -8, 5. Hirt (CCC) -11, 6. Zakarin (Rus./Kaťuša) -24, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL), 8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) oba -34, 9. Dumoulin (Niz./Sunweb), 10. Quintana (Kol./Movistar) oba -1:06.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin 80:00:48, 2. Quintana -31, 3. Nibali (It./Bahrajn Merida) -1:12, 4. Pinot -1:36, 5. Zakarin -1:58, 6. Pozzato (It./Wilier Triestina) -2:07, 7. Mollema -3:17, 8. Kruijswijk -5:48, 9. A. Yates (Brit./Orica) -7:06, 10. Jungels (Luc./Quick-Step) -7:24... 16. Hirt -18:07.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články