Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rollandovi vyšel únik v závěru, Dumoulin stále drží růžový trikot

Canazei – Přejezd mezi dvěma supertěžkými etapami byl jako stvořený pro pokus o únik. Potvrdilo se. Sedmnácté pokračování závodu Giro d'Italia ovládl Pierre Rolland z týmu Cannondale. Vybojoval první etapový triumf pro Francii na Giru od roku 2014, kdy sám obsadil celkové čtvrté místo. Růžový trikot pro lídra závodu uhájil Tom Dumoulin, který dojel v hlavním balíku se ztrátou téměř osmi minut na vítěze.

Pierre Rolland
zdroj: ČTK/AP

Francie se na letošním Giru konečně dočkala. Vítězství na tomto ročníku slavili zástupci z jedenácti zemí, což znamená vyrovnání rekordu z roku 2010. "Jsem hrozně šťastný, protože na tento moment jsem čekal dlouho. V roce 2015 jsem byl na Tour de France druhý v etapě a loni jsem měl dvě nehody. Na tuhle sezonu jsem se ale snažil maximálně připravit a teď mám odměnu za tvrdou dřinu," řekl Rolland, který má na kontě dvě etapová prvenství v Tour de France už z let 2011 a 2012.

V průběhu 219 kilometrů dlouhé etapy z Tirana do Canazei se vytvořila větší skupinka uprchlíků včetně českého jezdce Jana Bárty a především čtyř zástupců stáje SAE Team Emirates v čele s Janem Polancem. Postupně nabrala náskok až 14 minut, což Polance posouvalo do boje o celkové vítězství, ale na posledních 40 kilometrech začal Slovinec ztrácet a nakonec dojel jednadvacátý. Na peloton s favority ale najel pět a půl minuty a posunul se alespoň na desáté místo celkového pořadí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sedmnáctou etapu Gira vyhrál po úniku Rolland

"Já se o trikot vůbec neobával. Věděl jsem, že si starosti začnou dělat ostatní týmy a budou muset začít ztrátu dohánět. Jen jim to trvalo trochu déle, než se nám rozhodly pomoct. Polanc se dostal před několik jezdců, ale to je jejich problém, můj dres byl v bezpečí," řekl Dumoulin.

Ani Bárta se v závěru neudržel s nejlepšími, aby mohl zúročit schopnosti spurtéra, a obsadil osmnáctou příčku se ztrátou přes dvě minuty na vítěze.

Osm kilometrů před cílem zaútočil ve stoupání Rolland a zbytek uprchlíků nástup třicetiletého Francouze nezachytil. Rolland si tak mohl v cílové rovince užít etapové vítězství s náskokem 24 sekund před Portugalcem Ruiem Costou, bývalým mistrem světa.

Další dva Češi Jan Hirt a Michal Schlegel dojeli v hlavním balíku s favority, Hirt tak udržel 16. příčku v celkovém pořadí.

Výsledky 17. etapy Giro d'Italia

1. Rolland (Fr./Cannondale) 5:42:56, 2. Rui Costa (Portug./SAE Team Emirates) -24, 3. Izagirre (Šp./Movistar), 4. Sutherland (Austr./Movistar), 5. Busato (It./Wilier Triestina), 6. Devenyns (Belg./Quick-Step), 7. Grossschartner (Rak./CCC), 8. Fraile (Šp./Dimension Data), 9. Woods (Kan./Cannondale), 10. Berard (Fr./AG2R) všichni stejný čas, ...18. Bárta (ČR/Bora) -2:14, 68. Hirt, 121. Schlegel (oba ČR/CCC) oba -7:54.

Průběžné pořadí:

1. Dumoulin (Niz./Sunweb) 76:05:38, 2. Quintana (Kol./Movistar) -31, 3. Nibali (It./Bahrajn) -1:12, 4. Pinot (Fr./FDJ) -2:38, 5. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:40, 6. Pozzovivo (It./AG2R) -3:05, 7. Mollema (Niz./Trek) -3:49, 8. Jungels (Luc./Quick-Step) -4:35, 9. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -6:20, 10. Polanc (Slovin./SAE Team Emirates) -6:33, ...16. Hirt -19:02, 36. Schlegel -1:07:33, 131. Bárta -3:00:46.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články