Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Gaviria odhadl sprint v Messině a vyhrál svou druhou etapu

Messina – Peloton Giro d'Italia projel v páté etapě kolem obchodu rodičů Vincenza Nibaliho, italská hvězda ale v cíli rovinatého dne vítězství neslavila. V hromadném spurtu našel nejvíce rozvahy a sil Fernando Gaviria. V růžovém zůstává Gaviriův kolega z Quick-Stepu Bob Jungels.

Fernando Gaviria
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Di Meo

Když Jan Hirt před startem Giro d'Italia ve Velo fokus podcastu popisoval silné stránky svých kolegů z týmu, možná nejvíce chvály směřoval na Macieje Paterského. Stáj CCC Sprandi Polkowice, která v Itálii cíli na etapové úspěchy, na polského jezdce velmi spoléhá. 

Právě Paterski byl v úniku pátého dne, do něhož se vydal spolu s Jevgenijem Šalunovem. Byli ale jen dva a při profilu etapy, jejíž druhá polovina se prakticky nezvedla z roviny, to bylo málo. Ještě předtím, než závodníci dorazili do rodiště Vincenza Nibaliho v Messině, byli pelotonem dostiženi.

Podruhé se tedy na stém Giru rozhodovalo v hromadném sprintu. Ve druhé etapě to byl Andre Greipel, kdo porazil všechny soupeře. Vrátit mu porážku tak chtěli jeho sokové jako Caleb Ewan či Fernando Gaviria. A právě Ewanova Orica šla už v ulicích Messiny brzy do čela.

Je nám líto, video expirovalo.
V Nibaliho rodišti slavil Fernando Gaviria

Peloton poté překvapil Luka Pibernik, který vystřelil dopředu a ujížděl vysokou rychlostí. Slovinský jezdec dokonce už zvedal ruce nad hlavu v oslavě vítězství – neuvědomil si ale, že projíždí špatnou nafukovací branou a do cíle ještě několik kilometrů zbývá. Pibernikovo faux pas ale nezabrzdilo sestavu Lotto-Soudal, která přebrala iniciativu.

Byla to ale ta druhá velká belgická stáj, Quick-Step Floors, která v cíli slavila. Fernando Gaviria potvrdil svou výtečnou formu a podruhé na Giru zvítězil. Na posledních metrech se před něj nedokázal dostat Jakub Mareczko ani Sam Bennett. Gaviriovo zrychlení, kdy se vyhoupl zpoza zadního kola Maximiliana Richezeho, bylo nad síly ostatních sprinterů.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 5. etapa (Pedara - Messina, 159 km):

1. Gaviria (Kol./Quick-Step) 3:40:11, 2. Mareczko (It./Wilier Triestina), 3. Bennett (Ir./Bora), 4. Greipel (Něm./Lotto), 5. Bauhaus (Něm./Sunweb), 6. Sbaragli (It./Dimension Data), 7. Gibbons (JAR/Dimension Data), 8. Ferrari (It./SAE Team Emirates), 9. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 10. Battaglin (It./LottoNL), ...83. Hirt všichni stejný čas, 122. Schlegel (oba CCC), 141. Bárta (Bora) oba -20.

Průběžné pořadí: 1. Jungels (Luc./Quick-Step) 23:22:07, 2. Thomas (Brit./Sky) -6, & Yates (Brit./Orica), 4. Pozzovivo (It./AG2R), 5. Nibali (It./Bahrajn Merida), 6. Quintana (Kol./Movistar), 7. Dumoulin (Niz./Sunweb), 8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 9. Van Garderen (USA/BMC), 10. Amador (Kost./Movistar) všichni -10, ...38. Hirt -6:00, 99. Schlegel -22:22, 182. Bárta -41:46. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články