Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vzhůru za vidinou růžové. Kdo si brousí zuby na jubilejní Giro d'Italia?

Praha – Období třítýdenních etapových závodů je definitivně zde. Během několika hodin se začne odvíjet příběh jubilejního stého ročníku Giro d'Italia. Na vítězství cílí pozoruhodně široké pole favoritů – Nairo Quintana, Vincenzo Nibali nebo Thibaut Pinot chtějí stát za tři týdny v Miláně na pódiu vítězů v růžovém dresu. Giru d'Italia se věnoval i Velo fokus podcast.

Sport
zdroj: ČT4

Nairo Quintana (27, Kolumbie, Movistar)

*****

Nejlepší výsledek: Giro d’Italia (1., 2014), Vuelta (1., 2016)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 1. (2014)
Nejlepší letošní výsledek: Tirreno-Adriatico (1.)

Bylo to rozhodnutí, které některé nadchlo a jiné značně překvapilo – Nairo Quintana se v této sezoně pokusí o kousek, který se naposledy povedl před dlouhými devatenácti lety Marcu Pantanimu, tedy zvítězit na Giru d’Italia i Tour de France. Když měl stejné ambice v roce 2015 Alberto Contador, vyhrál jen jednu polovinu z této kombinace. Bude mít Quintana více štěstí?

Za jeho rozhodnutím ale může také stát i větší než malá špetka alibismu. Na Giru totiž Quintana příliš dokazovat nemá – vyhrál tu totiž před třemi lety. Kde naopak na velký úspěch stále čeká, je Tour. Třikrát ve Francii změřil síly s Chrisem Froomem, pokaždé odjel se sklopenou hlavou. Těžko očekávat, že s náročným Girem v nohou bude pro Brita nebezpečnějším soupeřem.

Nairo Quintana po vítězství na Tirreno-Adriatico
zdroj: BELGA autor: Yuzuru Sunana

Quintana se tak dost možná zbavuje tlaku, co mu ale musíme připočíst k dobru, je jeho letošní forma. Na začátku března podruhé ve své kariéře poměrně s přehledem vyhrál Tirreno-Adriatico, což před několika lety podpořil druhou příčkou na Vueltě Asturias. Ve Španělsku jej porazil pouze málo známý Španěl Raul Alarcón, který všem ujel v závěrečné časovce.

Právě časovka zřejmě bude Quintanovou slabinou v závodě, kde je časovkářských kilometrů skutečně mnoho. I tak ale sedmadvacetiletý Kolumbijec zůstává hlavním favoritem závodu. Musí být – vyhrál poslední Grand Tour (loňskou Vueltu) a jeho výsledky mluví za vše.

Sport
zdroj: ČT4

Vincenzo Nibali (32, Itálie, Bahrajn-Merida)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 1. (2013, 2016)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Chorvatska (1.)

Kde za Nairem Quintanou stojí výtečné letošní výsledky, musí jeho hlavní soupeř Vincenzo Nibali jen skromně sklopit hlavu. Se vší úctou k závodu Kolem Chorvatska, jde o závod z třetího patra etapových závodů a konkurence se nemohla rovnat například té, která byla na Tirrrenu-Adriaticu. Zatímco Quintana v italských kopcích zvítězil, Nibali před domácími fanoušky odjel zcela anonymní závod.

Je tedy otázka, jaký Nibali se postaví na start v Sardinii – zda ten ze závěru loňského Gira, kdy předstihl Stevena Kruijswijka a Estebana Chavese, nebo ten z posledních měsíců. Motivace je veliká. Jede se stý ročník italského podniku, navíc peloton několik dnů stráví na Nibaliho Sicílii a podívá se i do jeho rodného města Messiny.

Do závodu vstupuje s nepříliš sehraným, nicméně zkušeným týmem Bahrajn-Merida v zádech. Nibaliho forma nesvědčí dopředu nic dobrého, avšak jako několikanásobný vítěz největších cyklistických závodů je samozřejmým spolufavoritem.

Sport
zdroj: ČT4

Thibaut Pinot (26, Francie, FDJ)

***

Nejlepší výsledek: Tour de France (3., 2014)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia:
Nejlepší letošní výsledek: Tirreno-Adriatico (3.)

Thibaut Pinot je navzdory svému věku (26) už velmi zkušeným závodníkem, který vyhrál etapy na Tour de France a v roce 2014 se vyhoupl dokonce až na výsledné pódium. Letos ale změnil své plány. Po dohodě se svou stájí FDJ a jejím šéfem Marcem Madiotem tentokrát francouzská hvězda svůj vrchol sezony prožije na italském Giru d’Italia a do Francie pojede útočit na etapy.

V Itálii to bude jeho debut – na Giru v minulosti nikdy nezávodil. V přípravě Pinot absolvoval závod Kolem Alp, kde překvapil velmi aktivním stylem a nakonec zaostal jen za Geraintem Thomase. Jeho energie, se kterou si dosprintoval k vítězství v jedné z etap, ale dala tušit, že toto je trochu jiný Pinot než v minulých letech.

Formu má, dobrý tým také. Pinotovi budou v kopcích rozrážet vzduch dvojice Švýcarů Steve Morabito a Sebastien Reichenbach, kteří by ho mohli vyvézt hodně vysoko v celkovém pořadí. Slabinou se mohou ukázat časovky, Pinot ale v minulosti například svým zlepšením ve sjezdech, že je velmi versatilním závodníkem, který své slabiny dokáže velmi dobře vylepšovat.

Sport
zdroj: ČT4

Geraint Thomas (30, Velká Británie, Team Sky)

***

Nejlepší výsledek: Paříž–Nice (1., 2016)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 80. (2012)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Alp (1.)

Hlavním cílem britského Teamu Sky je každým rokem Tour de France, Giro i Vuelta jsou jen "doplňkovou" položkou. V posledních letech jim to v Itálii příliš nevycházelo – přicházely zranění nebo výpadky formy. Změnit to letos chce dvojice Mikel Landa a Geraint Thomas, kterým vedení týmu přisoudilo pozice jedniček sestavy.

Měl by to být ale spíše Thomas, kdo svůj tým povede. S Landou si taktiku vyzkoušeli před několika týdny v závodě Kolem Alp a rozhodně se dá říci, že úspěšně. Španělský vrchař fungoval jako superdomestik, pochytával nástupy ostatních a nakonec "dovezl" Thomase na svém zadním kole až k celkovému vítězství.

Britský cyklista se z někdejšího dráhaře vypracoval v efektivního pomocníka Chrise Frooma, nyní ale dostává šanci sám. Giro je první Grand Tour, kde má volné ruce a může jet na sebe. Konkurence je široká a silná, avšak Thomas je už natolik velkým jménem v pelotonu, že by se tlakem svazovat neměl a kvality má zase tak vysoké, že se může měřit s kýmkoliv.

Tom Dumoulin
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Tom Dumoulin (26, Nizozemsko, Team Sunweb)

**

Nejlepší výsledek: Vuelta (6., 2015)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: nedokončil (2016)
Nejlepší letošní výsledek: Tirreno-Adriatico (6.)


Nizozemec Tom Dumoulin na podzim roku 2015 přiznal, že jeho nečekané eskapády ve Španělsku, kde ještě v předposlední etapě vezl dres průběžného lídra, byly vlastně nedopatřením. Když se ale do vedení v průběhu závodu dostal, neváhal a Fabio Aru (který na Giru chybí z důvodu poranění kolene) měl plné ruce práce, aby svého soupeře před koncem závodu chytil.

Výkony ve španělských kopcích přivedly Dumoulina na myšlenku zaměřit se více na jízdu na celkové pořadí. Minulý rok ještě věnoval hlavně olympijské časovce (kde nestačil pouze na Fabiana Cancellaru), letos už je to ale vše o pokusu o vítězství na Giru. Hlavními trumfy v Dumoulinových rukách je množství kilometrů v časovkách, kde by měl najet na soupeře velké množství času.

Největší otázkou ale je, nakolik se Dumoulinovi podařilo v tréninku zlepšit ve vysokých kopcích. Nairo Quintana z mohutného nizozemského cyklisty asi nikdy nebude, vzor například Gerainta Thomase ale naznačil, že transformace podobného stylu je možná. 

Uložit

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články