Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Zemřel cyklista Scarponi, vítěz Gira se při tréninku srazil s nákladním vozem

Ancona (Itálie) - Vítěz Gira d'Italia z roku 2011 Michele Scarponi zemřel v sobotu ráno při dopravní nehodě. Sedmatřicetiletý italský cyklista se při tréninku v okolí rodného Filottrana čelně srazil s nákladním vozem a těžkým zraněním podlehl ještě před převozem do nemocnice. Informaci potvrdil předseda italského cyklistického svazu Renato Di Rocco.

Michele Scarponi
zdroj: AP autor: Gian Mattia D\'Alberto

"Je to tragédie pro italskou cyklistiku, příliš velká, než aby šla vyjádřit slovy," uvedla stáj Astana v oficiálním prohlášení. "Ztratili jsme velkého šampiona a mimořádného člověka, který se stále smál," dodali zástupci týmu. V jeho barvách Scarponi den před tragédií dokončil závod Kolem Alp, v němž vyhrál úvodní etapu v Innsbrucku a v celkovém pořadí obsadil čtvrté místo.

Měl být i lídrem týmu pro letošní Giro poté, co kvůli zranění musel start vzdát kapitán Fabio Aru. Sedmapadesátiletého řidiče náklaďáku čeká obvinění ze zabití z nedbalosti. "Vůbec jsem ho neviděl," citovala italská média šokovaného šoféra, jenž cyklistu kolem osmé hodiny ranní srazil na křižovatce. Zpráva o nehodě otřásla Scarponiho kolegy z profesionálního pelotonu, v němž patřil díky své bodré povaze a smyslu pro humor mezi oblíbené jezdce.

"Jsem zprávou o tragédii Michele Scarponiho úplně zničený. Jeden z nejmilejších chlapíků, jaké jste mohli potkat," tweetoval britský cyklista Mark Cavendish. "Nemůžu tomu ani uvěřit," dodal další Brit Geraint Thomas, jenž se Scarponim do pátku bojoval na trati a závod Kolem Alp ovládl.

Vzpomínku přidal i český cyklista Roman Kreuziger. "Je těžké najít slova, jsem zdrcený tím, co se stalo Michele Scarponimu. Myslím na jeho ženu Annu a jejich dvojčata," napsal a retweetoval i Scarponiho páteční fotografii, jak si hraje se syny na zádech.

Německý cyklista John Degenkolb přidal ke kondolenci na Facebooku i výzvu k ohleduplnosti. "Cyklistika je outdoorový sport, auta a cyklisté se společně dělí o stejné ulice. Prosím, respektujme se navzájem, pro naše bezpečí," napsal jezdec, jenž před rokem utrpěl po kolizi s autem vážná zranění, ale dokázal se vrátit do špičky.

Je nám líto, video expirovalo.
Bývalý vítěz Gira Scarponi zemřel po srážce s nákladním autem

Cyklisté uctí památku šampiona z Gira minutou ticha i potleskem

Všechny cyklistické závody v Itálii o tomto víkendu začnou na Scarponiho počest minutou ticha. Tým Astana potvrdil, že se navzdory tragédii zúčastní nedělní klasiky Lutych-Bastogne-Lutych. Osmička jezdců kazašské stáje bude stát na startu v čele pelotonu a na počest jejich zesnulého kolegy se bude minutu tleskat. Přidají se nejspíš i jiné sporty.

Scarponi byl velkým fanouškem Interu Milán a údajně se dnes večer chystal na jeho zápas na stadionu Fiorentiny. "Upřímnou soustrast a objetí tvým nejdražším v tento velice smutný den pro sport. Tvůj Inter se s tebou s láskou loučí," napsal Inter. Jezdec stáje Astana závodil v profesionálním pelotonu od roku 2002 a renomé si vydobyl především jako excelentní vrchař. Mezi jeho největší úspěchy patří vítězství v etapových závodech Tirreno-Adriatico v roce 2009 a Kolem Katalánska a Kolem Trentina o dva roky později.

Titul z Gira mu v roce 2011 připadl až dodatečně po diskvalifikaci Contadora za doping. I Scarponi měl v minulosti dopingový škraloup. V roce 2006 byl vyšetřován v souvislosti s kauzou Operación Puerto a o rok později dostal trest na 18 měsíců. Tříměsíční distanc si odpykal i v roce 2012 v době, kdy závodil za Lampre, za přiznané kontakty s nechvalně proslulým lékařem Michelem Ferrarim.

Na Scarponiho vzpomíná cyklistický svět také prostřednictvím Twitteru:

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články