Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Skvělý Bábek. Český dráhař získal stříbro na kilometru

Hongkong – Tomáš Bábek byl českou hvězdou mistrovství světa. Po bronzu z keirinu získal v Hongkongu další medaili, tentokrát stříbrnou. Na kilometru nestačil pouze na Francoise Pervise, o stříbro se s Bábkem dělí Quentin Lafargue. Titul z bodovačky získala Elinor Barkerová, zlatou z keirinu je Kristina Vogelová.

Bábek se zařadil mezi nejvýraznější postavy MS. Do finále se probojoval čtvrtým nejrychlejším časem, který dokázal ještě zlepšit na 1:01,048. Poté čekal, jak pojedou jeho soupeři. Quentin Lafargue v závěru ztrácel, nakonec ale zajel na tisícinu totožný čas jako český dráhař. Když poté svou jízdu pokazil Krzysztof Maksel, bylo jasné, že hodnota medaile bude přinejhorším stříbrná.

Tak se poté také stalo. Pervis ukázal, že i když se mu v Hongkongu nedařilo ve sprinterských disciplínách, na kilometru je stále králem. Jeho čas byl rychlejší o 334 tisícin než ten Bábkův a Lafargueův. Český dráhař dokázal po deseti letech získat pro Českou republiku na jednom šampionátu dvě medaile – jejich hodnota je stříbrná a bronzová.

"Pro mě je dnešní výsledek satisfakcí za keirin, ve kterém jsem nebyl spokojený s bronzovou medailí. I když se nechci rouhat, jsem strašně rád za stříbrnou medaili. Mrzí mě však, že to dnes nestačilo až na duhový dres. Ale zase mi to dává motivaci do budoucna," řekl Bábek.

"Cítil jsem poměrně velký tlak, ale nechtěl jsem si jej připouštět. Šel jsem do závodu stejně jako do ostatních. Chtěl jsem mít čistou hlavu, nechat na dráze všechno a porvat se. Buď to vyjde, nebo ne. Držím se své teorie válečníka: když jdeš do bitvy, nevíš, zda vyhraješ. Ale uděláš vše, abys vyhrál," dodal Bábek.

Na kilometru Pervis získal už svůj čtvrtý titul. "Byl to dramatický závod. Dva jezdci se stejným časem na stříbro, to není vůbec obvyklé. Loni to pro mě bylo těžké, když jsem nedokázal na mistrovství světa získat vůbec žádnou medaili, ale hodně jsem se připravoval na tento šampionát v Japonsku, pak i ve Francii a vyšlo to takhle," radoval se Pervis, který už má v Hongkongu bronz z týmového sprintu.

Titul z bodovačky získala Elinor Barkerová a potěšila tak britské fanoušky, kteří zatím zažívají spíše hubený šampionát. Na MS získala Barkerová třetí medaili, když svou největší soupeřku Sarah Hammerovou porazila o osm bodů. Bronz získala na dráze v Hongkongu Kirsten Wildová, bez medaile tentokrát zůstala šampionka z madisonu Lotte Kopecky. Jarmila Machačová potvrdila, že na šampionátu neměla ideální formu, a skončila bez bodu.

Historickou rekordmankou z keirinu a nejúspěšnější německou dráhařkou všech dob se stala Kristina Vogelová. Své třetí zlato získala suverénně před Kolumbijkou Marthou Bayonaovou a překvapením závodu Belgičankou Nicky Degrendeleovou.

V madisonu, kerý program MS tradičně uzavírá, šlo o souboj Australanů, Belgičanů a Francouzů. Nakonec nejlepší techniku a nejvíce sil předvedl francouzský tandem Benjamin Thomas, Morgan Kneisky. Po roční pauze se mohou radovat z mistrovského titulu. Stříbrní jsou Australané, bronz putuje do Belgie. Česká dvojice Martin Bláha, Jiří Hochmann do boje mezi nejlepšími nezasáhla a skončila dvanáctá.

Tomáš Bábek své plány prozradil v minulém dílu Velo fokus podcastu (od 43:10).

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Hongkongu:

Muži:

1 km s pevným startem: 1. Pervis (Fr.) 1:00,714, 2. Bábek (ČR) a Lafargue (Fr.) oba 1:01,048, ...19. Sojka (ČR).

Bodovací závod dvojic (madison): 1. Kneisky, Thomas (Fr.) 45 bodů, 2. Meyer, Scotson (Austr.) 41, 3. De Pauw, De Ketele (Belg.) 32, ...12. Hochmann, Bláha (ČR) -39.

Ženy:

Bodovací závod: 1. Barkerová (Brit.) 59 bodů, 2. Hammerová (USA) 51, 3. Wildová (Niz.) 35, ...19. Machačová (ČR) 0. 

Keirin: 1. Vogelová (Něm.), 2. Bayonaová (Kol.), 3. Degrendeleová (Belg.). 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články