Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Monstrum Valverde. Španěl vyhrál v Baskicku 5. etapu a jde do čela

Eibar – Už osmé vítězství v sezoně získal na závodě Kolem Baskicka domácí favorit Alejandro Valverde. Lídr stáje Movistar porazil v páté etapě Romaina Bardeta a Rigoberta Urána. Posunul se tak před závěrečnou časovkou do čela průběžného pořadí závodu.

Alejandro Valverde
zdroj: ČTK/EFE autor: JAVIER ETXEZARRETA

Udrží David De La Cruz své vratké a nejisté vedení? Nebo se ze závěsu vyšvihnou Alejandro Valverde, Alberto Contador a Michal Kwiatkowski? Nebo to bude Primož Roglič, který si zajistí výhodnou pozici před závěrečnou časovkou? To byly některé otázky, na které měla odpovědět pátá etapa závodu Kolem Baskicka.

Během ní závodníci přejeli šest klasifikovaných vrcholů, byl to ale až ten poslední a cílový na Usartzako – jeden ze slavných baskických kopců –, který rozhodoval. Co do délky má čtyři kilometry, tedy nikterak závratné číslo. Důležitější je tu ale průměrný sklon, a ten dopředu hodně strašil. Stoupání se tu vine s průměrem jedenácti procent, navíc poslední kilometr se šplhá až na 12,5 %.

V nájezdu do samotného stoupání se do čela posunul Roman Kreuziger a vytvářel pozici pro lídra své stáje Orica-Scott Simona Yatese. Jezdci australského týmu ostatně s gustem natahovali peloton po celý den. Od Kreuzigera poté převzal iniciativu domácí Movistar a šlapal pořádně důrazně do pedálů. Čekalo se na první útok – ten ale překvapivě přišel od Michaela Woodse, za kterého se dokázal zavěsit pouze Louis Meintjes.

Společně jeli skvěle, avšak těsně pod vrcholem stoupání, po němž následoval už jen dvoukilometrový pozvolný sjezd, je dostihl Alejandro Valverde s Romainem Bardetem a Albertem Contadorem. Ve finiši poté své rychlostní dipozice potvrdil Valverde, a oblékl se tak do žlutého dresu, neboť De La Cruz skončil až o 22 vteřin zpátky. Jako druhý spurtoval Bardet, třetí příčku obsadil Woodsův týmový kolega Rigoberto Urán.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 5. etapa (139,8 km):

1. Valverde (Šp./Movistar) 3:26:32, 2. Bardet (Fr./AG2R), 3. Urán (Kol./Cannondale), 4. Woods (Kan./Cannondale), 5. Meintjes (JAR/UAE Team Emirates) všichni stejný čas, 6. Contador (Šp./Trek) -3, ...34. Cink (ČR/Bahrajn Merida) -2:16, 44. Kreuziger (ČR/Orica) -3:10.

Průběžné pořadí: 1. Valverde 20:05:18, 2. Urán, 3. Bardet, 4. Meintjes, 5. Woods všichni stejný čas, 6. Contador -3, ...35. Kreuziger -4:48, 44. Cink -9:24. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články