Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

De La Cruz se po skvěle načasovaném útoku posunul v Baskicku do vedení

San Sebastián – Třetí etapa závodu Kolem Baskicka slibovala dramatický závěr a nakonec svůj potenciál naplnila. V cíli v přístavním San Sebastiánu slaví vítězství a posun do čela průběžné klasifikace David De La Cruz. Španělský závodník nyní vede o tři vteřiny před Jayem McCarthym. Dosavadní lídr Michael Matthews se neudržel hlavní skupiny v závěrečném stoupání.

Kolem Baskicka 2017
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Etxezarreta

Do úniku se ve třetí etapě vydal poněkud překvapivě Jakob Fuglsang, velmi kvalitní vrchař stáje Astana. Skupina uprchlíků ale byla i bez něj velmi silná – kromě dánského závodníka jeli vepředu také italští jezdci Alessandro De Marchi nebo Matteo Montaguti. Společně doufali, že se jim podaří svůj náskok udržet v kopcích před cílovým San Sebastiánem.

Nakonec ale tolik štěstí neměli, neboť když zabrali v pelotonu domestici Movistaru, šel jejich náskok rychle dolů. Peloton pak skutečně uprchlíky dojel ještě před začátkem posledního stoupání na Mendizorrotz. Čekalo se, kdo to ve stoupání zkusí jako první, závodníci však museli počítat s tím, že za vrcholem čeká ještě sedmikilometrový sjezd.

Tím odvážlivcem se ukázal být David De La Cruz, kterého tenčící se hlavní skupina nechala jako jediného odjet. Za ním to zkoušeli Rigoberto Urán či někdejší skokan na lyžích Primož Roglič, avšak těm se na delší dobu uniknout nepodařilo. Sky a Movistar jim nějaké větší dobrodružství rychle zatrhli.

De La Cruz na čele překonal vrchařskou prémii a sjížděl už z kopce do přístavního San Sebastiánu. Hlavní skupina, v níž ovšem už chyběl lídr závodu Michael Matthews, který se ve stoupání neudržel a ztratil tím žlutý dres, mu však dýchala na záda. Závodník stáje Quick-Step Floors se ale ukázal jako znamenitý sjezdař a svůj náskok těsně udržel.

Díky překvapivému triumuf jde také do průběžného vedení závodu, které přebírá od Matthewse. Australský cyklista ztratil ve třetí etapě celou minutu. Za De La Cruzem si pro druhou příčku dosprintoval Michal Kwiatkowski před Jayem McCarthym. Českým závodníkům Ondřeji Cinkovi a Romanu Kreuzigerovi (ten se musel vracet pro lídra týmu Adama Yatese) se nepodařilo udržet favoritů a časově ztratili. 

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 3. etapa (160,5 km):

1. De La Cruz (Šp./Quick-Step) 3:54:25, 2. Kwiatkowski (Pol./Sky), 3. McCarthy (Austr./Bora), 4. Valverde (Šp./Movistar), 5. Visconti (It./Bahrajn), 6. Molard (Fr./FDJ) všichni -3, ...54. Kreuziger (ČR/Orica) -1:41, 64. Cink (ČR/Bahrajn Merida) -5:46.

Průběžné pořadí: 1. De La Cruz 12:14:54, 2. McCarthy, 3. Valverde, 4. Kwiatkowski, 5. Konrad (Rak./Bora), 6. Molard všichni -3, ...52. Kreuziger -1:41, 64. Cink -5:46.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články