Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Multimilionář Tiňkov: V cyklistice je nepořádek. Zuřím, ale třeba se vrátím

Milán - Ruský multimilionář Oleg Tiňkov, jenž skončil s podporou stáje Tinkoff, svého kroku nelituje. Pro odchod z cyklistiky se rozhodl už před několika měsíci, definitivní tečku za svým působením u týmu udělal v sobotním závodu Kolem Lombardie, jímž se završil letošní seriál WorldTour. Důvodem je nepořádek, který v ní podle Tiňkovova názoru přetrvává, za což prý může Mezinárodní cyklistická unie (UCI). "Celkově dělají hovno. Jsem z toho rozzuřený," uvedl.

Sport
zdroj: ČT4

"Na Tour de France to bylo emotivní, když jsem věděl, že jde o mou poslední Tour. Ale když budu zcela upřímný - odchodu absolutně nelituju. V cyklistice není transparentnost, jen nepořádek," řekl Tiňkov, do jehož týmu patří i Roman Kreuziger.

Domnívá se, že budoucnost WorldTour je i proto velmi nejistá. "Podívejte se na to, co za nepořádek přineslo zredukování na 17 týmů, nebo na zmatek ohledně časovky týmů na mistrovství světa, kde pojede jen pár družstev. Nebo dokonce to, co se stalo na Vueltě, kde se rozhodli neuplatnit diskvalifikace za dojetí etapy po časovém limitu, přestože ti jezdci dokončili etapu hodinu po vítězi," vypočítal Tiňkov.

Oleg Tinkov
zdroj: ČTK/AP autor: Sang Tan

Třeba se ještě vrátím, říká Tiňkov

"Někteří lidé si myslí, že jsou to jen nepodstatné problémy. Ale pro ilustraci toho rozhodnutí na Vueltě se na to podívejme tak, že kdyby k té diskvalifikaci došlo, měli bychom v závodě nadále pět jezdců, zatímco Chris Froome (celkově druhý v cíli) by zůstal v pelotonu sám. Možná bychom pak třeba vyhráli týmovou klasifikaci WorldTour, než abychom skončili druzí za Movistarem," řekl Tiňkov.

Do cyklistiky investoval celkem 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). "Ale nelze říct, že jsem je vyhodil, protože lidé v Evropě teď znají mou značku. I kdybych měl stroj času, ty peníze bych do toho dal znovu. Miluju cyklistiku, jen jsem z toho všeho teď unavený. Jednoho dne se mohu vrátit," uvedl Tiňkov.

Sport
zdroj: ČT4

Contador? Je nudný, nedá si s námi ani šampaňské

Zatímco byly veřejně známé jeho neshody se Slovákem Peterem Saganem v minulém roce, Tiňkov nyní přiznal, že mu leží v žaludku hlavně Španěl Alberto Contador, sedminásobný vítěz Grand Tours (Giro, Tour a Vuelta).

"Respektuji ho jako jezdce za výsledky z minulosti, ale jinak ho nemám rád. A kromě Španělů ho nemá ráda ani většina jezdců z týmu. Myslím, že ve stáji Trek si s ním užijí své. Měl by skončit, už není dost silný. A může zapomenout na to, že by ještě vyhrál Grand Tour. Nevzal jsem ho ani na rozlučkovou party. Když nemohl jet závod v Lombardii, tak jsem mu řekl, ať je radši doma, když je nemocný. Stejně je nudný a nikdy si s námi nedá ani šampaňské. Na rozdíl od Sagana, který je v pohodě," řekl Tiňkov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články