Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Štybar uvažuje nad Vueltou, hlavním cílem je ale Rio

Praha - Cyklista Zdeněk Štybar po nepříliš povedené jarní části sezony, kdy ho trápily zdravotní potíže, pozměnil své plány. Místo Tour de France, jež figurovala v jeho původním kalendáři závodů, zvažuje možnost účasti na Vueltě. Velkým cílem pro něho ale zůstává start pod pěti kruhy v olympijském závodě v Riu de Janeiro.

Sport
zdroj: ČT4

"Jaro nebylo podle mých představ. Po Paříž-Roubaix, jež jsem si hodně protrpěl, jsem si pořádně odpočinul a vrhnul se do druhé části sezony. Začal jsem v Kalifornii, teď o víkendu jsem dojel závod Kolem Švýcarska. Ohledně zbytku sezony je to pro mě trošku otázka, co bude. Tour de France nezapadala do mých ambicí, proto jsme se domluvili, že ta druhá část sezony bude vypadat jinak," vysvětlil Štybar při setkání s novináři.

Vynechání nejslavnějšího etapového závodu je pro něho určitým zklamáním, i když připouští, že zároveň i logickým řešením. "Tour je jen jedna a jede se jednou za rok. I tím, že jsem loni vyhrál etapu, tak nebudu skrývat, že to zklamání není. Ale na druhou stranu mám hodně smíšený pocit. To vědomí, že bych odjel na Tour a věděl, že tam nedostanu šanci... Je to psychicky hodně náročný závod, a kdyby do něj člověk nevstupoval s osobními ambicemi, ty tři týdny mohou být hodně tvrdé," konstatoval Štybar.

"Ale zároveň mě hrozně mrzí, že se nezúčastním té týmové snahy o celkové vítězství, za kterým se tam jede a které se očekává. To mě mrzí, že u toho nebudu. Ale musím se soustředit i na nějaké osobní úspěchy, protože zdraví mi nedovolilo, abych měl lepší jaro a povedlo se mi," doplnil Štybar. Nejel ani Giro d'Italia, což by částečně hovořilo pro to, aby na Vueltě nechyběl.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar na Tour de France nepojede, Bárta ano

"Myslím, že alespoň jedna Grand Tour by s ohledem na další rok a nějaký růst měla v té sezoně být. Jsou tam ale zároveň i závody World Tour v Québecu a Montrealu, kde je ve hře hodně bodů. Navíc kombinace olympiády a Vuelty, to bych byl dohromady šest týdnů z baráku, což by také nebylo ideální. Rozhodnu se podle více okolností," uvedl Štybar, který s manželkou Ine od loňského léta vychovává syna Lewise. Nejpozději v příštím týdnu by se měl dozvědět, jak dopadne nominace na olympijské hry.

"Samozřejmě doufám, že se tam dostanu, a pokusím se tam o výsledek sám, nebo pomohu k úspěchu jednoho z českých závodníků. Určitě je to velký cíl se tam dostat a pokusit se tam uspět," prohlásil Štybar. Do Ria však pojedou jen čtyři z pěti českých hvězd.

"Bude záležet na tom, jak pojedou kluci ve čtvrtek časovku na republice. Myslím, že na olympijské hry automaticky pojede vítěz časovky, což je podle mého trochu nešťastné, protože časovka na republice a na olympiádě, to je pak o něčem jiném, ale nechci to kritizovat," uvedl Štybar.

Sám zatím nemá jasno, jestli se bude soustředit jen na nedělní závod s hromadným startem, či zda změří síly i v souboji s chronometrem. Rozhodnutí nechává na středu. "Nevím proč, ale ty časovky se mi jezdí letos hrozně. Změnil jsem posed a nevím, jestli na to nejsem zvyklý, nebo kde je problém, budeme to ještě zkoumat v Bakala Academy, kde by mi ten posed měli ještě poupravit. Když se podívám na ten můj výkon na watty, tak nejsem schopen jet stejně, i když na tom určitě nejsem hůře než loni," přemítal Štybar.

Po mistrovství republiky bude pro něho prvním velkým startem závod Kolem Polska, který je v kategorii World Tour. "Pak jednorázovky jako Hamburk, Plouay, Québec, Montreal, vlastně všechny ty worldtourový klasiky. S otazníkem pak je Vuelta, to si musím pořádně rozmyslet. Příští týden bych měl vědět, jak to dopadne s olympiádou, tak uvidíme, jak vše bude nakonec vypadat," řekl Štybar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články