Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ulissi vyhrál letos již podruhé, favoritům poodjeli Amador a Jungels

Asolo (Itálie) - Diego Ulissi nastoupil v posledních metrech jedenáctého závodního dne a vyhrál svou druhou etapu letošního ročníku Giro d'Italia. Hned za ním sprintovali Andrey Amador a Bob Jungels, hlavní skupina dojela se ztrátou třinácti vteřin na toto trio. V růžovém tak pokračuje Bob Jungels, který mírně rozšířil svůj náskok na hlavní favority Vincenza Nibaliho nebo Alejandra Valverdeho. V závodu naopak již nepokračuje Tom Dumoulin.

Giro d'Italia
zdroj: ČTK/PA autor: Pier Maulini

Oproti desáté etapě, která přinesla několik důležitých změn v celkové klasifikaci, se od etapy do Asola v tomto směru příliš nečekalo. Otázka před startem dne zněla spíš v tom smyslu, zda sprinteři dokáží překonat krátké, tříkilometrové stoupání Forcella Mostaccin, které ovšem má průměr plných devět procent. Navíc se nachází dvacet kilometrů před finišem a následuje po něm ještě několik terénních vln - tedy nic ideálního pro čistokrevné sprintery.

Stejně jako den předtím začal den odstoupením důležité postavy závodu. Po Mikelu Landovi na Giru skončil i Tom Dumoulin, který si stěžoval na otlačeniny a v závodu se rozhodl nepokračovat. Dumoulin několik etap vezl růžový dres, poté však odpadl ve stoupání osmé etapy a od té doby spíše paběrkoval. Nyní se může soustředit na červencovou Tour de France.

Šance množství závodníků na etapové vítězství zhatil ještě před zmíněným stoupáním hromadný pád, který zbrzdil pomocníky Vincenza Nibaliho Tanela Kangerta i Michele Scarponiho, do pádu byl zapleten i Domenico Pozzovivo. Pár set metrů pod vrcholem Forcella Mostaccin nastoupin Steven Kruijswijk a nastartoval nástup skupiny favoritů, která si vytvořila slibný náskok několika desítek vteřin.

Favorité si navzájem nastupovali, v jednu chvíli vyrazili dopředu první dva jezdci celkového pořadí Bob Jungels a Andrey Amador, ovšem zbytky sprinterských týmů se zezadu ještě dotahovaly. K vedoucí dvojici se tak ještě stihl přidat Diego Ulissi a o vítězi etapy se rozhodovalo z této trojice. Nejvíce sil v sobě v závěru našel favorit domácích fanoušků Ulissi, který vyhrál svou druhou etapu v letošní edici závodu. Pro celkovou klasifikaci je ovšem důležitých spíše třináct vteřin, které na ostatní favority po odvážném ataku najeli Amador s Jungelsem.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 11. etapa (Modena - Asolo, 212 km):

1. Ulissi (It./Lampre) 4:56:32, 2. Amador (Kost./Movistar), 3. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) oba stejný čas, 4. Nizzolo (It./Trek), 5. Colbrelli (It./Bardiani), 6. Trentin (It./Etixx-Quick-Step), 7. Modolo (It./Lampre), 8. Battaglin (It./LottoNL), 9. Wellens (Belg./Lotto Soudal), 10. Valverde (Šp./Movistar) všichni -13.

Průběžné pořadí: 1. Jungels 45:16:20, 2. Amador -24, 3. Valverde, 4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) oba 1:07, 5. Nibali (It./Astana) -1:09, 6. Majka (Pol./Tinkoff) -2:01, 7. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:25, 8. Chaves (Kol./Orica) -2:43, 9. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -2:45, 10. Ulissi -2:47. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články