Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Roglič se dočkal vítězství, růžový dres těsně udržel Brambilla

Chianti (Itálie) - Primož Roglič byl vítězství blízko hned v úvodním prologu, dočkal se ho ale až v deváté etapě. Na trati individuální časovky byl o deset sekund rychlejší než druhý Mathias Brändle. Z favoritů zajel nejlépe Tom Dumoulin, najel ale podstatně méně času na hlavní favority, než se očekávalo. Po výtečné časovce se v růžovém udržel Gianluca Brambilla, který má ale jen vteřinový náskok na svého stájového kolegu Boba Jungelse.

Gianluca Brambilla
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Zennaro

Téměř dvě stovky jezdců se v Chianti srovnaly na start čtyřicetikilometrové individuální časovky. Na rampě už chyběl Marcel Kittel, který odstoupil vzhledem k dalším závodům, naopak v závodě stále pokračuje Fabian Cancellara, pro kterého šlo prakticky o poslední možnost výrazněji zasáhnout do závodu. Na kopcovité trati ale na nejlepší nestačil - jeho čas byl v cíli o půl minuty pomalejší než čas Primože Rogliče. Slovinec měl smůlu v úvodním prologu Gira, kdy zaostal za Tomem Dumoulinem o setiny, nyní měl ale nakročeno k velkému úspěchu. Hlavní favorité ale měli teprve vyrazit.

Mezi ně patřil Dumoulin, Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin či Rigoberto Urán, v začátku ale všem ukazoval záda poněkud překvapivě Andrey Amador. Dvojka stáje Movistar byla na úvodním mezičasu o šest sekund rychlejší než konkurence a na zmoklé trati doslova letěl. Právě déšť, který se spustil na závodníky startující v poslední části startovky, ale jeho šance na vítězství snižoval, neboť bylo složité absolvovat všechny složité zatáčky technické trati v rychlém tempu. V cíli nakonec Amador ovšem najel minutu na všechny jezdce, kteří startovali po něm, tedy na celkové favority.

Brzy se ukázalo, že Dumoulinova krize se přesunula i do časovky. Podle předpokladů měl najíždět na ostatní, v realitě byl ale jen o pár sekund rychlejší než poměrně slabý časovkář Mikel Landa. Tragikomické tři pády zmařily šance pro Zakarina, nedařilo se ani Uránovi, který byl v pořadí ještě níže, Cháves zase se svou nízkou váhou odjel svou standardně slabou jízdu proti chronometru. Naopak bez šancí ještě nebyl Gianluca Brambilla, na něhož se však dotahovali jeho nejbližší pronásledovatelé.

V cíli se stále čekalo na závodníka, který překoná čas dlouho vedoucího Rogliče, ale zčásti i díky nastalému dešti se k tomu nikdo ani nepřiblížil. Bývalý juniorský mistr světa ve skocích na lyžích Roglič slaví největší úspěch své zatím nepříliš dlouhé cyklistické kariéry. Pro celkové pořadí jsou důležité cílové rozestupy mezi favority - Dumoulin stáhl jen čtvrt minuty na Nibaliho a dvacet vteřin na Landu s Valverdem a Kruijswijkem. O minutu zpátky byl Rafal Majka, Zakarin ztratil ještě dalších čtyřicet vteřin. Výtečně na své poměry zajel Brambilla, který byl jen o pár vteřin za Dumoulinem a udržel se v růžovém. V celkovém pořadí má ale jen vteřinový náskok na Boba Jungelse, třicet dva sekund ztrácí Andrey Amador.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 9. etapa (Chianti, časovka jednotlivců 40,4 km):

1. Roglič (Slovin./LottoNL) 51:45, 2. Brändle (Rak./IAM Cycling) -10, 3. Längen (Nor./IAM Cycling) -17, 4. Cancellara (Švýc./Trek) -28, 5. Vorobjev (Rus./Kaťuša) -30, 6. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -45, 7. Küng (Švýc./BMC Racing) -58, 8. Van Emden -1:08, 9. Tjallingii (oba Niz./LottoNL) -1:16, 10. Amador (Kost./Movistar) -1:19.

Průběžné pořadí: 1. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) 34:33:04, 2. Jungels -1, 3. Amador -32, 4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -51, 5. Nibali (It./Astana) -53, 6. Valverde (Šp./Movistar) -55, 7. Dumoulin (Niz./Giant) -58, 8. Landa (Šp./Sky) -1:18, 9. Majka (Pol./Tinkoff) -1:45, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -1:51.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články