Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Wellens vyhrál svou první etapu, Dumoulin rozšířil náskok na čele

Ponte (Itálie) - Tim Wellens zakončil úspěšně svůj dlouhý den před pelotonem a z úniku ovládl šestou etapu Giro d'Italia. Pro belgického závodníka stáje Lotto-Soudal jde o první výhru v etapě na Grand Tour. Na druhé příčce dorazil do cíle Jakob Fuglsang spolu s Tomem Dumoulinem, který tak rozšířil svůj náskok v čele závodu na šestadvacet vteřin na druhého Fuglsanga. Varováním byla etapa pro Vincenza Nibaliho, jenž ztratil čas na ostatní favority.

Tim Wellens
zdroj: ČTK/AP autor: LUCA ZENNARO ANSA

Pořadatelé si pro šestou etapu vyhradili první vrchařský finiš, sedmnáctikilometrové stoupání (4,5 %) na Roccaraso. K favoritům se řadili vítěz čtvrté etapy Diego Ulissi nebo jeden z kandidátů na celkové vítězství Alejandro Valverde. Šestá etapa měla ukázat první souboj velkých favoritů a naznačit, jak na tom kdo je. 

Peloton však možná trochu překvapivě dovolil únik pro pětici jezdců, mezi nimiž byla i velká jména Tim Wellens nebo Laurent Didier. Skupina si postupně budovala náskok, přičemž brzy začalo být zřejmé, že dnes nebudou uprchlíci bez šance. Při nájezdu na finální stoupání měl únik náskok sedmi minut na hlavní pole, avšak záhy začala na čele pracovat Astana a manko hlavního pole šlo postupně dolů.

Giro d'Italia
zdroj: ČTK/AP autor: Matteo Bazzi

Kazašský tým ovšem záhy vyslal dopředu Jakoba Fuglsanga, který byl v celkovém pořadí hrozbou pro vedoucího Toma Dumoulina  jeho tým tak musel začít tvořit tempo. Toto vše stahovalo náskok samého čela závodu, na němž nyní zbyl už jen osamocený Wellens, jenž poztrácel všechny své spolupracovníky z úniku.

Ani to ale na nadějného Belgičana ve finále ani zdaleka nestačilo. Wellens vyhrál svou první etapu na Grand Tour s komfortním náskokem minuty a půl. Za ním se ovšem děly věci. Vincenzo Nibali nastoupil čtyři kilometry před cílem a přinutil ostatní favority k rychlé reakci. Žrakoka z Messiny brzy chytili a v tom okamžiku zaútočil Dumoulin spolu s Ilnurem Zakarinem a Domenicem Pozzovivem. Pohromadě ujeli ostatním, dotáhli se na Fuglsanga a v cíli si udrželi drobný náskok deseti sekund na pronásledovatele. Dumoulin má nyní na druhého Fuglsanga 26 vteřin k dobru.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 6. etapa (Ponte - Roccaraso, 165 km):

1. Wellens (Belg./Lotto Soudal) 4:40:05, 2. Fuglsang (Dán./Astana), 3. Zakarin (Rus./Kaťuša) oba -1:19, 4. Dumoulin (Niz./Giant) -1:22, 5. Sjucov (Běl./Dimension Data), 6. Pozzovivo (It./AG2R) oba -1:24, 7. Chaves (Kol./Orica) -1:29, 8. Urán (Kol./Cannondale), 9. Majka (Pol./Tinkoff) oba -1:33, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:36.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin 24:22:15, 2. Fuglsang -26, 3. Zakarin -28, 4. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -35, 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -38, 6. Valverde, 7. Ulissi (It./Lampre) oba -41, 8. Chaves -44, 9. Nibali (It./Astana) -47, 10. Sjucov -49.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články