Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nepodváděl jsem. Froome prozradil tajemství své výjimečnosti

Paříž - Chris Froome ve snaze prokázat, že je schopen mimořádných výkonů bez použití nedovolených prostředků, zveřejnil výsledky laboratorních testů svého těla. Ty ukazují, že dvojnásobný vítěz Tour de France má výjimečnou aerobní kapacitu, tedy schopnost zužitkovat přijímaný kyslík. Výsledky zveřejnil na svém webu časopis Esquire.

Ilustrační foto

Třicetiletý závodník stáje Sky, jejíž barvy hájí i český jezdec Leopold König, čelí dlouhodobě pochybnostem, zda jsou jeho výkony "čisté". Laboratoř v Londýně změřila jeho sílu, vytrvalost, ale také efektivitu, s jakou jeho tělo využívá kyslík a dopravuje ho do svalů během intenzivního cvičení. Výsledkem byla hodnota 84,6, což je více než dvojnásobek, než mají ukazatele VO2max u běžné populace.

"Jsem jediný, kdo může doopravdy říci, že je čistý," citoval Esquire Frooma. "Neporušil jsem pravidla, nepodváděl jsem a nebral jsem žádnou tajnou látku, která ještě není známá. Vím, že mé výsledky obstojí ve zkoušce časem a lidé nebudou říkat 'aha, to bylo to tajemství'. Žádné tajemství není," uvedl Froome, který vyhrál Tour předloni a letos.

Je nám líto, video expirovalo.
Froome zveřejnil informace, podle kterých je jeho tělo výjimečné

Chris Froome:

"Všechnu tu tvrdou práci a trénink můžete hodit z okna, když o vás někdo říká, že dopujete. A to mě trápí. Ale zároveň chápu, kde se ty otázky berou."

"Ty hodnoty jsou mimo grafy a v naší laboratoři jsme ani neměli nikoho, kdo by se k tomu přibližoval. Číslo, které jsme naměřili u Frooma, je blízko tomu, což podle nás může být nejvyšší limit VO2 u lidí," řekl Phillip Bell, jeden z vědců laboratoře, který se zabývá sportem.

Rekordmanem je jednadvacetiletý Nor

Naměřená hodnota 84,6 je mimořádná, ale nikoliv nejvyšší, kterou se sportovci prezentovali. Mezi cyklisty se dostali výše například Miguel Indurain (88) či Greg LeMond (92,5). Legendární běžec na lyžích Björn Dählie dosáhl údajně hodnoty 96. A neoficiálním rekordmanem je teprve jednadvacetiletý norský cyklista Oskar Svendsen, jemuž v 18 letech naměřili dokonce 97,5.

Laboratoř zveřejnila i další data. Froome je například schopen šlapáním do pedálů vyprodukovat energii až 525 wattů, přičemž velmi vysoký výkon 419 wattů zvládne udržet i třeba po dobu 20 až 40 minut. Daná čísla mohou být vysvětlením, proč Froome exceluje nejen při stoupáních na Tour, ale dokáže zároveň vyvinout mimořádnou rychlost, když je potřeba.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články