Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Mistr Evropy Kelemen: Doufám, že přijde i medaile z Ria

Praha/Brno - Připravoval se na sprint, ale nakonec v něm skončil až na jedenáctém místě a do keirinu šel s čistou hlavou. Nevyzpytatelný závod ale zvládl před úřadujícím mistrem světa Francoisem Pervisem a stal se šampionem Evropy. To vše přesto, že v Brně nemá k přípravě odpovídající trať. Kelemen přitom doufá, že medaili přiveze i z Ria.

Pavel Kelemen
zdroj: ZUMA autor: Pascal Muller

Zlatá medaile z evropského šampionátu přišla pro Pavla Kelemena téměř mimochodem. Čtyřiadvacetiletý cyklista brněnské Dukly se připravoval s prioritou ve sprintu, tam ale nezazářil a skončil až jedenáctý. 

"Připravoval jsem se spíš na sprint, ale nevyšlo mi to. V kvalifikacích bylo vše v pořádku, ale v jízdách jsme prokaučovali převod a stačilo to jen na jedenácté místo. V sobotu jsem si dal odpočinek, soustředil jsem se na keirin a ten vyšel," usmívá se Kelemen. "Větší ambice jsem měl ve sprintu, do keirinu jsem šel bez očekávání. Když jedu uvolněně a v úvozovkách mi o nic nejde, tak jedu nejlíp," soudí český reprezentant.

Zlatou medaili Kelemen vybojoval o 47 tisícin sekundy před druhým Francoisem Pervisem z Francie, jenž je úřadujícím mistrem světa. "Závodil jsem s ním asi tři týdny před mistrovstvím v Roubaix, kde jsem s ním jel ve sprintu a porazil jsem jej 2:1, takže jsem věděl, že se dá porazit. Ale že ho porazím v keirinu, to čekal málokdo," říká Kelemen.

Ve finálové jízdě nespoléhal na předem vytyčenou taktiku. "Jel jsem buď hop, nebo trop, nastoupil jsem brzo, ale naštěstí to vyšlo. Plánoval jsem to trochu jinak, čekal jsem, že Pervis bude brzo útočit, ale keirin je nevyzpytatelný, a vsadil jsem na instinkt," popisuje Kelemen.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý Kelemen hostem SZ: Když jedu uvolněně, daří se mi

Po nečekaném zisku titulu mistra Evropy řeší dráhový český cyklista dilema, zda preferovat úspěšný keirin, nebo pokračovat ve sprintu. V obou rychlostních disciplínách může čtyřiadvacetiletý jezdec závodit pouze na olympijských hrách nebo mistrovství světa či Evropy, kde je program rozložen do více dnů a má tak prostor na odpočinek. Při dvoudenních Světových pohárech se však síly tříštit nedají. V současnosti se v neoficiálním žebříčku dostal do olympijské nominace v obou disciplínách.

"Myslím, že mám nyní vyjetý jak sprint, tak mám místo i v keirinu, ale ještě mám před sebou čtyři kvalifikační závody, takže je to ještě dlouhá cesta. Ale určitě bych chtěl startovat v obou disciplínách," říká Kelemen. "Potřebné výsledky si ale nepočítám, snažím se závodit nejlépe, jak umím a buď to vyjde, nebo ne," popisuje.

Čtyřiadvacetiletý člen týmu Dukly se přitom nepřipravuje v ideálních podmínkách. "V Brně to s trénováním není ideální, protože dnes se závody jezdí na dřevě, na 250 metrů dlouhé dráze, a tady máme 400 metrů betonu. Ale můžeme být rádi alespoň za to, že máme kde trénovat, ale doufám, že se do budoucna někdo hecne a postaví nám velodrom," usmívá se Kelemen. "Jinak máme výborné zázemí hlavně kvůli Dukle, chybí nám jenom ta dráha," dodává.

Český jezdec začal s kariérou v bikrosu a tvrdí, že mu tato průprava do dráhové cyklistiky hodně pomohla. "Základ z bikrosu mám dobrý, využívám hlavně dynamiku a frekvenci šlapání. Když v keirinu jedete šedesát, sedmdesát kilometrů v hodině loket na loket, tak to bylo v bikrosu odmalička, takže je to určitě plus," říká Kelemen.

Pokud by se Kelemen dostal do Ria, možná si ani nezkusí dráhu, která zde ještě není hotová. "Myslím, že v Riu ještě velodrom nestojí, že je teprve ze 70 procent hotový. Takže nevím, jestli se tam dostaneme na testovací závody. Ale jestli ne, tak to bude alespoň pro každého stejné," uznává Kelemen.

"Větší konkurence bude určitě a já prostě doufám v placku," usmívá se Kelemen. "Základ je dostat se na olympiádu. Když se tam povede dorazit cestu, medaile by byla super," doplňuje český jezdec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články