Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Contador skončil ve 12. etapě Gira druhý a drží průběžné vedení

Vicenza - Dvanáctou etapu cyklistického závodu Giro d'Italia vyhrál Belgičan Philippe Gilbert. Španělský lídr pořadí Alberto Contador dojel druhý a i díky bonifikaci zvýšil náskok v celkové klasifikaci před domácím Fabiem Aruem ze tří na 17 sekund. Čeští jezdci Roman Kreuziger a Leopold König dojeli v hlavní skupině na 16. a 17. místě a nadále se drží v nejlepší desítce průběžného pořadí.

Alberto Contador
zdroj: ČTK

Kreuziger zůstal pátý s mankem 1:55 na Contadora, König na desáté pozici zaostává o 2:44. Třetí z Čechů Petr Vakoč obsadil 83. místo se ztrátou téměř 11 minut a celkově se posunul o čtyři místa na 116. pozici. Sto devadesát kilometrů do Vicenzy dlouho nepřinášelo větší vzruch, jezdci se na mokré trati báli více riskovat.

Několik menší útoků nevyšlo. Až 15 kilometrů před cílem zaútočil Franco Pellizotti a získal půlminutový náskok. Přidal se k němu i Estonec Tanel Kangert, ale oba nezvládli závěrečné kilometrové stoupání za silného deště. V něm je pohltil balík hlavních favoritů a Gilbert potvrdil, že v pelotonu patří k nejrychlejším spurterům do kopce.

Dvaatřicetiletý Belgičan na Giru oslavil první etapový triumf od roku 2009 a druhý celkově. Gilbert tak napravil selhání z předchozí etapy, kdy týmu BMC podobný útok nevyšel. "Byl jsem hrozně zklamaný a bál jsem se, že tým ve mě ztratil důvěru. Ráno jsme ale měli poradu, která mi vrátila sebevědomí, a rozhodli jsme se do toho jít znovu. Šetřili jsme se až na závěr a vyšlo to," řekl Gilbert.

Contador využil náročné stoupání do cíle k setřesení Arua a zisku bonusových sekund, třetí projel cílem Ital Diego Ulissi. "Byl to další těžký den. Jelo se rychle, pak začalo pršet a trochu se to rozpadlo. Snažili jsme se nic neriskovat. Ve finálním stoupání jel Gilbert velmi dobře. Já měl sice také dobré nohy, ale myslel jsem hlavně na celkové pořadí a s výsledkem jsem velmi spokojen," řekl Contador.

V pátek čeká na peloton rovinatá a 147 kilometrů dlouhá etapa z Montecchia Maggiore do Jesola. Neočekává se tedy, že by na předních místech došlo k výraznějším změnám.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 12. etapa:

Imola - Vicenza (190 km): 1. Gilbert (Belg./BMC) 4:22:50, 2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 3. Ulissi (It./Lampre), 4. Geschke (Něm./Giant), 5. Battaglin (It./Bardiani Valvole), 6. Tiralongo (It./Astana) všichni -3, 7. Izagirre (Šp./Movistar), 8. Betancur (Kol./AG2R), 9. Van den Broeck (Belg./Lotto), 10. Landa (Šp./Astana), ...16. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -6, 17. König (ČR/Team Sky) -11.

Průběžné pořadí: 1. Contador 51:17:06, 2. Aru (It./Astana) -17, 3. Landa -55, 4. Cataldo (It./Astana) -1:30, 5. Kreuziger -1:55, 6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -2:18, 7. Visconti (It./Movistar) -2:21, 8. Caruso (It./BMC) -2:28, 9. Amador (Kost./Movistar) -2:38, 10. König -2:44.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články