Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bikerská elita se představí na Pražských schodech

Praha - Kompletní česká bikerská špička se objeví na startu 22. ročníku Pražských schodů. Exhibiční závod se počtvrté pojede jako Memoriál Roberta Bakaláře a v pelotonu nebude chybět ani olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. Zlatý medailista z Londýna se spolu s ostatními bude moci prověřit před víkendovým Světovým pohárem v Novém Městě na Moravě.

Pražské schody
zdroj: ČTK autor: Martin Bouda

Závod, který si v historii zkusila řada olympijských šampionů, mistrů světa i Evropy, ale i vítězů Světového poháru, se pojede tradičně na hodinu a jedno kolo. Ve startovní listině jsou kromě Kulhavého, vítěze z roku 2010, například Španěl José Antonio Hermida, který triumfoval v letech 2005 a 2012, jeho krajan Sergio Gutiérrez či Rakušan Alban Lakata.

"Pražské schody budou posledním ostrým testem před Světovým pohárem v Novém Městě. Mám tento závod rád a mám obvykle i vysoké ambice, i když tam nejde zase až tolik o výsledek, ale hlavně o tu show, aby si to užili diváci. Myslím, že to je jedna z největších reklam horské cyklistiky v Čechách. Navíc tím, že se jede na Pražském hradě, tak si myslím, že závod sledují i mnozí ti, kterým normálně třeba až tolik neříká," uvedl Kulhavý.

"Už jsem tu poněkolikáté a vím, že to není snadný závod. Ale těším se na něj, trať je hodně specifická a já doufám, že v tom hodinovém závodě porazím všechny své maratonské soupeře," prohlásil s úsměvem Hermida.

Z domácích zástupců budou pomýšlet vysoko Ondřej Cink, vítěz jubilejního 20. ročníku Jan Škarnitzl a Kristián Hynek. "Už jsem byl snad na všech místech první pětky kromě toho prvního a budu se rvát jako lev, abych konečně ukořistil to první místo. Jsem maratonec, ale z nějakého důvodu mi tento závod sedí. A mám ho rád, přestože představuje hodinu na absolutním limitu a přinese největší utrpení, které si v sezoně prožijeme," prohlásil Hynek.

"Překročilo to rámec sportu, je z toho sportovně-společenská událost, kde se potkávají lidé, kteří mají rádi cyklistiku. Věřím, že i tentokrát se bude závod líbit," uvedl ředitel závodu Roman Čermák.

Na závodníky čeká znovu okruh o délce necelých 1,5 km, na němž musejí kromě jiného zvládnout sjezd 128 zámeckých schodů. I tentokrát čeká jezdce nové zpestření. "Snažíme se trať každým rokem oživit, protože i horská cyklistika se neustále vyvíjí a posouvá. Na Malostranském náměstí bude tentokrát 2,5 metru vysoká a 27 metrů dlouhá překážka," řekl za pořadatele Jiří Adam.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Pražských schodech se představí i zlatý olympionik Kulhavý
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články