Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ježek: Závažnost mých zranění padá na UCI, o odškodnění se ale bít nechci

Frýdlant – Sotva dva měsíce utekly od hrozivě vyhlížejícího pádu Jiřího Ježka a paralympijský vítěz už je znovu svěží a začíná trénovat. Ježek si dobře uvědomuje, že vážné následky jeho pádu způsobila do značné míry liknavost Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a špatné bezpečností prvky na trati, o odškodné ale žádat nehodlá. Prý se mu nechce plýtvat energií na soudní spory.

Jiří Ježek
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

1. září zasáhla Českou republiku děsivá zpráva. Šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek měl při závodu mistrovství světa hrozivě vyhlížející pád, utrpěl mnohačetná zranění a byl uveden do umělého spánku. O necelé dva měsíce později se ale usměvavý a dobře naladěný Ježek již připravuje na novou sezonu.

Ježkova zranění přitom nebyla vůbec zanedbatelná. Lékaři mu museli odstranit dvě rozdrcená žebra, nahradit je implantáty a přišít amputovaný prsní sval, ve zlomené pažní kosti nahradili poškozenou kostní tkáň štěpem z pánve. Přesto je prý na tom Ježkovo tělo lépe, než si on i lékaři představovali.

"Jsem na tom asi daleko lépe, než jsme předpokládali před šesti týdny, protože mne zranění už moc neomezují. V podstatě o hrudníku a prsním svalu vůbec nevím, krom nějakých bolestí v noci, když se probudím. Jediné, co je pořád limitující, je zlomenina paže, protože kvůli ní nemůžu jezdit na kole a musím si na ruku dávat velký pozor, takže i posilování a další věci, které bych normálně v tomto období dělal, dělat nemůžu," popsal Ježek.

Tělo je ale jedna věc a hlava druhá. Paralympijský vítěz se však zdá být uvolněný a až překvapivě optimistický. "Po psychické stránce jsem na tom výborně. Nebo si to alespoň myslím. Protože to, co se stalo, mi nasměrovalo žebříček hodnot jiným směrem, nad nímž jsem předtím moc nepřemýšlel," vyprávěl Ježek.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Jiří Ježek

"Samozřejmě, kdyby se mi stalo něco menšího a já nemohl trénovat, byl bych teď asi nervózní a v obavách, jestli se to neprojeví na příští sezoně. Ale když ten úraz byl takto závažný, tak jsem trpělivý a snažím se dát zase dohromady tou nejpřirozenější cestou. To znamená, že nechci nic uspěchat," dodal.

"Nechci plýtvat energií na spory s UCI"

Ježek si před osudným závodem organizátorům stěžoval na nebezpečné zábrany v cílovém prostoru. "Plůtky v cílové rovince nebyly standardní. Nebyly z tlusté hliníkové tyčoviny kulatého průměru. Byly to svařené čtyřhranné ocelové profily, které měly ostré hrany," popisoval už dříve Ježek. Právě tyto zábrany pak měly na svědomí závažnost Ježkova zranění, jenž na ně upadl přes spadnuvšího závodníka jedoucího před ním. 

"Pády ke sportu patří, na druhou stranu si dobře uvědomuju, že závažnost zranění, které jsem měl, přichází na vrub Mezinárodní cyklisté federaci a technickému komisaři, který schvaloval tu trať a ony nebezpečné bariéry, které způsobily mé těžké zranění," myslí si.

"To je jeden důvod, proč bych se možná do nějakého konfliktu s UCI pustil a snažil se od nich získat nějaké odškodnění, na druhou stranu jsem si pak řekl, že mi to za to nestojí. Nechci plýtvat energii, kterou bych do toho právního sporu musel dát. Udělám za tím tlustou čáru," rozhodl se Ježek. "Jediné, o co se budu snažit, je, že při zasedání paralympijské sekce UCI budu tlačit na to, aby se dbalo na bezpečí závodníků," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články