Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kreuzigerův šéf Tiňkov půjde proti UCI, chce kompenzaci

Florencie - Kvůli kauze Romana Kreuzigera chystá jeho zaměstnavatel právní bitvu s Mezinárodní cyklistickou unií (UCI). Ruský majitel týmu Tinkoff-Saxo Oleg Tiňkov napadá postup UCI s údajnými nesrovnalostmi v biologickém pase českého jezdce a hodlá po federaci vymáhat ušlý zisk. UCI má být podle Tiňkova ekonomicky zodpovědná za své činy.

Oleg Tiňkov
zdroj: ČTK/AP

Kreuziger je dočasně suspendován za údajné nesrovnalosti z let 2011 a 2012, kdy ještě jezdil za Astanu. Kvůli tomu přišel o Tour de France, nemůže v tomto týdnu startovat na etapovém závodu Kolem Polska a bojuje o to, aby stihl alespoň španělskou Vueltu.

Proti dočasnému zastavení činnosti už Kreuziger se svým právníkem podal odvolání ke sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS v Lausanne. "Mým cílem je žádat je o kompenzaci. Možná se obrátím na soud v Londýně a ne na sportovní soud. Řídí velký obchod, a tak musí být odpovědní za to, co dělají. Kvůli jejich stupidním postupům jsem už ztratil spoustu peněz," řekl Tiňkov.

UCI nazval amatérskou a byrokratickou organizací, jež je podle něj největší překážkou v rozvoji a komercionalizaci profesionální cyklistiky. Biologické pasy, které zavedla Světová antidopingová agentura před 12 lety, označil ruský majitel týmu za velký zmatek. "Nevím, jestli je Roman Kreuziger čistý, nebo ne. Ale o to tu nejde. Pokud dopoval, zaslouží si dlouhý trest. Ale pokud ne nebo pokud nebyl usvědčen, měl by dál závodit. Je suspendován, aniž by proběhlo disciplinární řízení," upozornil Tiňkov.

"Musí být jasná pravidla. Teď je dočasně suspendován. Co to znamená? Zaplatil jsem mu milion eur za letošní rok, ale nemůže podávat nejlepší výkony, protože je pořád pod tlakem. Dostává dopisy z UCI a nemá čistou mysl," zlobil se majitel dánského týmu.

Zdroj
ČTK, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články