Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Cyklokrosaře čeká republikový šampionát, zvítězí konečně Bína?

Loštice – Republikový šampionát se letos bude muset obejít bez Zdeňka Štybara, a tak je hlavní favorit jasný – o svůj první republikový titul bude usilovat Martin Bína. Juniorský mistr světa z roku 2001 byl na domácím šampionátu již pětkrát druhý a jednou třetí, ale titul mu stále uniká. Závodem v Olomouckém kraji rovněž vyvrcholí série celkem osmidílného Toi Toi Cupu a rozhodne se o vítězi již 45. ročníku Českého poháru. Přímý přenos z mistrovství republiky v cyklokrosu můžete sledovat dnes od 10:55 na ČT sport a našem webu.

Cyklokrosař Martin Bína
zdroj: ČT24

Třicetiletý Bína se předloni vrátil do pelotonu po dvou letech vleklých zdravotních potíží. Loni ve Stříbře přidal již páté stříbro do sbírky a na stupně vítězů na mistrovství republiky se vrátil po sedmi letech. Nyní touží po nejvyšším stupni. "Bína je v největším laufu a na takové akce se dokáže výborně připravit. Ten titul moc chce," řekl předseda cyklokrosové komise svazu cyklistiky Čestmír Kalaš.

Bínu k ambiciózním plánům opravňují vedle odhodlání také výsledky z poslední doby. V celkovém pořadí Světového poháru je hned za první desítkou. "Na posledních závodech opět předvedl, že patří do světové špičky. Je pro mě největším favoritem," doplnil reprezentační trenér Stanislav Bambula, který bude v sobotním společném závodě kategorií elite a jezdců do 23 let sledovat zejména přidružené juniory.

Ti pojedou o nominaci na blížící se mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide. Startovat by mohl i Adam Ťoupalík, jemuž se naposledy v Římě podařilo mezi juniory vyhrát závod SP a vede i v celkovém pořadí. "Byl bych rád, kdyby potrápil ty muže, i když junioři pojedou o dvě kola méně. Ale mohl by to pro něho být dobrý trénink a výborná zkušenost," řekl Bambula.  

Dalšími adepty na titul vedle Bíny by měli být Lubomír Petruš a Radomír Šimůnek, jehož otec je společně se Zdeňkem Štybarem se sedmi prvenstvími nejúspěšnějším jezdcem historie. "Mohli by se ukázat i třiadvacítkáři. Už je podporuji dva roky a stále čekám, kdy už mi to vrátí nějakým velkým úspěchem," připomněl Bambula s vírou v možný úspěch někoho z kvarteta Tomáš Paprstka, Vojtěch Nipl, Michael Boroš, Jakub Skála.

Vítěz závodu získá 10 500 korun. Nejlepší muž celého pohárového seriálu pak obdrží 30 000, druhý v pořadí 20 000 a třetí 10 000 korun. K celkovému triumfu má zatím nejblíže Paprstka, který vede pořadí před Niplem a Ondřejem Bambulou. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články