Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Famózní Horner setřásl Nibaliho a vítězství na Vueltě mu už nikdo nevezme

Alto de L'Angliru (Španělsko) - Christopher Horner se stane nejstarším vítězem závodu cyklistické Grand Tour. Jednačtyřicetiletý jezdec stáje RadioShack zvládl famózním způsobem závěrečné stoupání v poslední horské etapě a svému největšímu soupeři Vincenzu Nibalimu ujel o 28 sekund. O jeho celkovém prvenství už není pochyb. Z vítězství ve dvacáté etapě, která vyvrcholila místy až třiadvacetiprocentním stoupáním na Alto de L'Angliru, se radoval dvaadvacetiletý Francouz Kenny Elissonde. Horner za ním na druhém místě zaostal o 26 sekund. Nejlepší český jezdec Leopold König neudržel tempo první skupiny a spadl na celkové deváté místo.

"Nepotřebuju čas, abych to strávil. Vím, co jsem dokázal," řekl v cíli naprosto vyčerpaný Horner, který v říjnu oslaví 42. narozeniny. "Všichni doma sledovali legendární chvíle, které možná už nikdy neuvidí. Možná už nikdy ve sportu, nikdy v cyklistice nevyhraje někdo mého věku závod Grand Tour," prohlásil.

Nibali v posledních kilometrech v husté mlze útočil a několikrát neúspěšně zkusil Hornerovi nastoupit. Necelé dva kilometry před cílem ale odpadl a dojel čtvrtý. V celkovém pořadí úřadující šampion Gira d'Italia na Američana ztrácí 37 sekund. Český cyklista Leopold König ztratil kontakt se skupinou favoritů přibližně osm kilometrů před cílem a na dvacátém místě nabral téměř čtyřminutové manko. V celkovém pořadí se propadl ze sedmého na deváté místo.

Horner ocenil všechny své nejbližší konkurenty Nibaliho, celkově třetího Alejandra Valverdeho i Joaquíma Rodrigueze, který v posledním kopci svými nástupy roztrhal čelní skupinu. "Mít při tomhle vítězství všechny tyhle kluky je neuvěřitelné. Nibali v závěru úžasně útočil a fanouškům připravil velkolepý zážitek. Sledovat ho, jak desetkrát patnáctkrát nastoupil, jsem si jistý, že fandové museli sedět na krajíčku sedadel v každém okamžiku, s každým šlápnutím do pedálů," dodal.

V nedělním rovinatém dojezdu do Madridu se tradičně nezávodí a téměř dvaačtyřicetiletý Horner tak už má celkové vítězství takřka jisté. "Horner byl nejsilnější a musíme mu k vítězství pogratulovat. Na začátku nás jeho výkon překvapil, dneska už ne," uznal Hornerův triumf bývalý vítěz Vuelty Valverde.

Vuelta - 20. etapa: Avilés - Alto de L'Angliru (144,1 km):

1. Elissonde (Fr./FDJ.fr) 3:55:36, 2. Horner (USA/RadioShack) -26, 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Nibali (It./Astana), 5. Cardoso (Portug./Caja Rural), 6. Nerz (Něm./BMC Racing) všichni -54, 7. Mendes (Portug./NetApp) -1:15, 8. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -1:45, 9. Pauwels (Belg./Omega Pharma-Quick Step) -1:52, 10. Pinot (Fr./FDJ.fr) -1:59, ...20. KÖNIG -3:53, 51. BÁRTA (NetApp) -14:10.

Průběžné pořadí: 1. Horner 81:52:01, 2. Nibali -37, 3. Valverde -1:36, 4. Rodríguez -3:22, 5. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff) -7:11, 6. Pozzovivo (It./AG2R) -8:00, 7. Pinot -8:41, 8. S. Sánchez (Šp./Euskaltel) -9:51, 9. KÖNIG -10:11, 10. Moreno (Šp./Kaťuša) -13:11, ...96. BÁRTA -3:12:43.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články