Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Královskou etapu ovládl po sólu Geniez, König zůstává osmý

Peyragudes (Francie) - Patnáctá etapa s cílem ve francouzském středisku Peyragudes nesla označení královská. V jejím cíli byl, po 225 kilometrech náročné jízdy přes tři horské vrcholky, první Alexandre Geniez ze stáje FDJ. V celkovém pořadí se na čele nic nemění, první zůstává Vincenzo Nibali z Astany. Průběžné osmé místo nadále drží Leopold König, který dnes dojel třináctý se ztrátou necelých čtyř minut na Genieze. Závod v průběhu etapy opustil Zdeněk Štybar.

Alexandre Geniez ze stáje FDJ
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Pětadvacetiletý francouzský cyklista Geniez dosáhl životního úspěchu. Člen stáje FDJ ujel v úvodu etapy z Andorry s početnou skupinou a před posledním ze čtyř stoupání první kategorie se vydal k sólové jízdě, kterou dotáhl k úspěchu na domácí půdě. Cílem ve francouzském lyžařském středisku Peyragudes projel po 225 km a více než šesti hodinách v sedle s náskokem tří minut. Druhý skončil Michele Scarponi a třetí Nicolas Roche, za nimi přivedl se ztrátou 3:20 skupinu favoritů Nibali.

Alexandre Geniez:

"Cíl ve Francii znamenal motivaci navíc, rozhodně to byl ale hodně těžký den. Až do posledních dvou kilometrů jsem nebyl schopný si to užívat. Nikdy nevíte, jestli vám nedojde energie a to může znamenat konec. Byl to můj nejlepší den."

"Byl to náročný den. Byla velká zima a větrno. Purito (Joaquím Rodríguez) a Horner se snažili útočit. Zkoušel jsem to taky, ale v tom protivětru jsem nedokázal chytit tempo," řekl Ital Nibali s tím, že se nakonec rozhodl raději šetřit síly před pondělní poslední pyrenejskou etapou.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2013

König si upevnil celkové osmé místo, zato další z Čechů dnes Vueltu opustil. Po Kreuzigrovi, který vzdal v sobotní propršené a studené etapě s dalšími 13 závodníky, odstoupil také Štybar. Vítěz sedmé etapy tak svou druhou Grand Tour v kariéře nedokončí. Odstoupil i vítěz jedné z etap Philippe Gilbert či skvělý časovkář Tony Martin.

Zdeněk Štybar:

"Ve sjezdu jsme to nějak ještě dojeli zpátky do pelotonu, ale když začal druhý kopec, odpadl jsem jako první ze všech. To se mi ještě nikdy nestalo. Vůbec nevím, co se se mnou dělo, ale byl jsem úplně bez energie, bez síly. Kopec nahoru jsme ještě nějak vyjeli, ale po sjezdu jsem zabalil. Věděl jsem, že to dál nejde."

Závod bude nyní pokračovat další horskou etapou z Grausu do Formigalu, která měří 146,8 km.

Cyklistický závod Vuelta - 15. etapa Andorra - Peyragudes (232,5 km):

1. Geniez (Fr./FDJ.fr) 6:20:12, 2. Scarponi (It./Lampre) -3:02, 3. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff) -3:07, 4. Nibali (It./Astana), 5. Valverde (Šp./Movistar), 6. Horner (USA/RadioShack), 7. Rodríguez (Šp./Kaťuša), 8. Pozzovivo (It./AG2R) všichni -3:20, 9. Herrada (Šp./Movistar), 10. Arroyo (Šp./Caja Rural) oba -3:23, ...13. KÖNIG (NetApp-Endura) -3:56, 123. BÁRTA (NetApp-Endura) -35:09.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 60:20:21, 2. Horner -50, 3. Valverde -1:42, 4. Rodríguez -2:57, 5. Pozzovivo -3:43, 6. Roche -3:49, 7. Pinot (Fr./FDJ.fr) -4:59, 8. KÖNIG -6:18, 9. S. Sánchez (Šp./Euskaltel) -7:46, 10. Kangert (Est./Astana) -9:11... 99. BÁRTA -2:16:29.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články