Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nash k medaili chyběl jen kousek, Cink dojel v poli poražených

Bern – Smolná čtvrtá pozice nakonec vybyla na mistrovství Evropy v cross country horských kol na Kateřinu Nash. V posledním kole ji v přímém souboji o bronz předčila Maja Wloszczowská, za kterou Češka nakonec zaostala o 21 vteřin. Vítězkou závodu v Bernu se stala suverénka sezony Tanja Žakeljová před Italkou Evou Lechnerovou. Mezi muži triumfoval Francouz Julien Absalon před domácím Ninem Schurterem, Ondřej Cink dojel sedmý.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Pětatřicetiletá Nash, která byla po zranění Terezy Huříkové jedinou Češkou ve startovním poli, rozjela závod výtečně. V touze navázat na bronz z roku 2007 při svém posledním startu na evropském šampionátu kontrolovala dění v čele, kde se postupně zformovala pětičlenná skupina. Nash se v ní ocitla s pozdějšími medailistkami a pátou v cíli Katrin Leumannovou ze Švýcarska.  

V polovině závodu se odpoutala Žakeljová, následně také Lechnerová a zbývající trio čekal boj o bronz. Z něj posléze odpadla Leumannová. V posledním kole pak odmítla dramatický finiš Wloszczowská, jež měla více sil než česká reprezentantka. "V posledním kole mi Maja Wloszczowská ujela. Snažila jsem se ji dojet, ale prostě to nešlo," řekla serveru mtbs.cz posmutnělá Nash, která tak zopakovala loňské umístění Huříkové z ME v Moskvě. "Byla lepší," dodala česká závodnice. 

Čtyřiadvacetiletá Žakeljová potvrdila pozici suverénky této sezony. Lechnerovou porazila vedoucí žena světového poháru o 38 sekund. "Je to skvělý pocit. Byl to těžký závod - podobně jako jsou ty ve světovém poháru - a zpočátku jsem se necítila příliš dobře. Ale pak to bylo lepší a lepší a kolo od kola jsem si to užívala víc a víc," řekla Žakeljová.

Mužům kraloval Absalon

Mezi muži byl při neúčasti olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého nejrychlejší Francouz Julien Absalon, zlatý z olympiád v Aténách 2004 a Pekingu 2008. Stříbro zbylo na domácího Nina Schurtera, druhého muže londýnské olympiády, bronz si vyjel Marco Aurelio Fontana z Itálie.

Trojice medailistů se brzy odpoutala od zbytku pelotonu, Fontana však tempu soupeřů nestačil a odpadl. Síly posléze došly i Schurterovi, jenž za Absalonem dojel do cíle o téměř dvě minuty později. "Jsem velmi šťastný, tohle je pro mě velké zlato. Mám z mistrovství Evropy čtyři stříbra, ale vyhrál jsem teprve podruhé," připomněl Absalon, který je rovněž čtyřnásobným mistrem světa.

Sedmý Cink ztratil na vítěze dvě minuty a 27 sekund, do elitní desítky se vešel i devátý Škarnitzl. "Byl bych spokojený v první patnáctce, tohoto výsledku si moc cením. Cítil jsem se celý závod dobře, jezdil jsem čtvrtý. Na závěrečný sprint mi trochu chyběly síly, ale prohrát o kousek se Svenem Nijsem není ostuda," připomněl Cink prohraný finiš závodu s ostříleným Belgičanem, který je cyklokrosovou legendou. 

V závodě mužů do 23 let se ze dvou medailí radovali Francouzi. Zvítězil Jordan Sarrou před Belgičanem Jensem Shuermansem, třetí byl Hugo Drechou. Nejlepší z českých závodníků Jan Nesvadba dojel s více než tříminutovou ztrátou patnáctý.

"Jelo se mi skvěle, ale ve třetím kole jsem měl krizi a musel si zvolnit na svoje tempo. Udržel bych se kolem toho desátého místa, nebýt namotaného řetězu a zničeného přesmykače v posledním kole. Musel jsem zastavit a předjelo mě pár lidí. Jsem z toho rozladěnej, přeci jen top desítka by byla daleko lepší," uvedl Nesvadba pro server mtbs.cz.

Mistrovství Evropy v cross country horských kol v Bernu:

Ženy (27,5 km): 1. Žakeljová (Slovin.) 1:34:33, 2. Lechnerová (It.) -38, 3. Wloszczowská (Pol.) -1:35, 4. Nash (ČR) -1:56, 5. Leumannová -2:10, 6. Süssová (obě Švýc.) -3:16.

Muži do 23 let (28,5 km): 1. Sarrou (Fr.) 1:25:13, 2. Shuermans (Belg.) -12, 3. Drechou (Fr.) -14, ...15. Nesvadba -3:09, 32. Paprstka -6:31, 42. Stošek -11:04, 45. Bogár (všichni ČR) -11:51.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články