Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Froome už pojede ve žlutém, König mírně ztratil

Valmorel (Francie) - Britský cyklista Chris Froome potvrdil vítězstvím v páté kopcovité etapě pozici favorita závodu Critérium du Dauphiné, jenž je tradiční generálkou na červencovou Tour de France. Český vrchař Leopold König dojel patnáctý a v celkovém pořadí si pohoršil o jednu příčku na deváté místo.

Chris Froome
zdroj: Gettyimages Editorial

Froome v závěru 139 km dlouhé etapy svedl v lyžařském středisku Valmorel souboj s Albertem Contadorem, z něhož vyšel jako vítěz. Brit zachytil nástup španělského dvojnásobného vítěze Tour a dojel si s náskokem čtyř sekund pro vítězství. Stejný čas jako Contador měl i třetí Američan Matthew Busche.

Jeden z největších favoritů letošní Tour Froome díky vítězství vysvlékl ze žlutého trikotu lídra Australana Rohana Dennise, jenž vedl o pět sekund, po dnešku je ale třetí s odstupem 54 sekund. Průběžné druhé místo patří Froomeovu kolegovi z týmu Sky Richiemu Porteovi z Austrálie, který zaostává 52 sekund.

Český cyklista König dojel do cíle 70 sekund po vítězi a celkově na Froomea ztrácí 2:16. Na začátku závěrečného dvanáctikilometrového stoupání se zapletl do hromadného pádu, jenž ho zbrzdil. "Stíhací jízda ho pak stála hodně energie, takže v posledních třech kilometrech už nestačil," uvedl sportovní ředitel Königova týmu NetApp-Endura Enrico Poitschke. "Před dalšími etapami jsme optimističtí. Velké kopce v posledních dvou etapách sednou Leovi lépe," dodal.

Šedesátý dnes skončil František Raboň, jenž jel část etapy v úniku, Königův stájový kolega Jan Bárta obsadil 110. místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články