Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Cyklistická unie jmenovala komisi, která má prošetřit její zapojení v Armstrongově aféře

Aigle (Švýcarsko) - Mezinárodní cyklistická unie (UCI) jmenovala tříčlennou komisi, která bude vyšetřovat zapletení UCI v dopingové aféře Lance Armstronga. Zasednou v ní bývalý britský soudce Philip Otton, australský právník Malcolm Holmes a jedenáctinásobná paralympijská vítězka Tanni Greyová-Thompsonová z Velké Británie. UCI se vyšetřováním snaží bránit nařčení, že mnohé Armstrongovy prohřešky pomáhala zakrývat.

Leipheimer, Armstrong a Hincapie před dvěma lety ještě podezření vyvraceli
zdroj: Getty Images

Komisi na žádost cyklistické unie sestavil šéf Sportovního arbitrážního soudu John Coates. Členové se sejdou příští rok od 6. do 29. dubna v Londýně a po vyšetřování předloží 1. června vedení UCI zprávu se svými závěry.

"Angažováním těchto tří věhlasných osobností dává UCI jasně najevo, že se chce dostat v aféře Lance Armstronga až na dřeň a vrátit cyklistiku na správnou cestu," uvedl šéf unie Pat McQuaid v prohlášení. "Jak jsem říkal už dříve, zpráva a doporučení této komise jsou zásadní pro obnovení důvěry v cyklistiku a UCI," dodal.

UCI se snaží napravit reputaci cyklistiky po nedávné aféře kolem Armstronga, jenž kvůli systematickému dopingu přišel dodatečně o sedm titulů z Tour de France. Unie čelí podezření, že o jeho pozitivních dopingových nálezech věděla a kryla je. I její kritiky si nezávislá komise hodlá pozvat na své dubnové zasedání v Londýně. Vycházet bude také z rozsáhlé zprávy Americké antidopingové agentury, která zmapovala Armstrongovy dopingové praktiky s pomocí 26 svědků, také z řad jeho bývalých kolegů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články