Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Soud zamítl Armstrongovu žalobu, vyšetřování dopingu je oprávněné

Austin (USA) - Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong neuspěl se žalobou na Americkou antidopingovou agenturu (USADA), kterou chtěl zabránit vyšetřování jeho údajného dopingu. Soud v jeho rodném Austinu žalobu slavného cyklisty zamítl jako spekulativní a označil tak vyšetřování za oprávněné.

Lance Armstrong
zdroj: Isifa/EPA

Armstrongovi, který již ukončil cyklistickou kariéru, ale v poslední době se věnoval triatlonu, hrozí doživotní distanc a odebrání titulů z Tour. Případ by nyní měla projednat nezávislá arbitráž. Armstrongův právník Tim Henham uvedl, že zvažují další kroky.

"Soud shledal Armstrongovy výhrady k procesu jako neopodstatněné," uvedl soudce Sam Sparks. Konstatoval, že federální soud by se neměl vměšovat do disciplinárního řízení sportovních organizací, pokud ty nebudou porušovat vlastní pravidla. Soudce naznačil, že očekává v případu další právní bitvy.

Už během projednávání kauzy, která jde 14 let do minulosti, zkritizoval USADA za vágnost jejích obvinění a neochotu případ postoupit Mezinárodní cyklistické unii (UCI). "Je s podivem, že tyto organizace nejsou schopné spolupracovat na dosažení svého cíle," uvedl Sparks.

USADA podezřívá Armstronga z toho, že mu k vítězstvím na Tour v letech 1999-2005 pomáhal krevní doping EPO, testosteron, růstový hormon, steroidy a nepovolené transfuze. K dispozici má údajně 38 krevních vzorků, které vykazují podezřelé výkyvy. Právě tyto vzorky byly hlavním motorem, proč se v červnu rozjelo opětovné vyšetřování. Čtyřicetiletý Armstrong zakázané praktiky popírá a tvrdí, že řízení USADA porušuje jeho ústavou zaručené právo na spravedlivý proces.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články