Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hamilton vydá knihu o cyklistickém zákulisí

New York - Americký cyklista Tyler Hamilton se chystá v září vydat autobiografii nazvanou "Tajný závod: Uvnitř utajeného světa Tour de France - doping, maskování a vítězství za každou cenu". Dopingový hříšník Hamilton v ní odhaluje svět cyklistiky, přičemž autorsky se na publikaci podílel Daniel Coyle, autor knihy Válka Lance Armstronga.

Tyler Hamilton (vpravo)
zdroj: EPA autor: GERO BRELOER

"Když jsem začal s Tylerem hovořit, došlo mi, že jde o historickou příležitost," uvedl Coyle k Hamiltonově zpovědi, která vyjde 18. září.

"Ještě nikdo neměl lístek za zeď mlčení, za zamčené dveře a dovnitř týmového autobusu. Během uplynulých dvou let mi Tyler během více než 200 hodin rozhovorů a cest po Španělsku a Francii dal k dispozici kompletní přístup ke svému příběhu," popsal Coyle spolupráci s bývalým stájovým kolegou slavného Armstronga, jenž v současnosti čelí obvinění z dopingu.

Coyle si údajně jeho slova ověřoval a potvrzoval hned na několika místech. "Hovořil jsem s několika nezávislými zdroji, včetně jeho bývalých kolegů, z nichž někteří hovořili na záznam poprvé. Jde o klasické vyprávění o lidských ambicích a jejich důsledku v podobě snahy vyhrát za každou cenu," přiblížil Coyle obsah příběhu Hamiltona, bývalého olympijského vítěze, který o aténské zlato dodatečně přišel během her v Londýně.

Hamilton zároveň vysvětlil pohnutky, které ho k sepsání knihy vedly. Při prošetřování Armstrongova obvinění z dopingu, kdy v pozici svědka sám stanul před velkou porotou, si údajně uvědomil, že jde o příběh, který by měl spatřit světlo světa a o němž by se měla dozvědět veřejnost.

"Všechno jsem si velmi dlouho držel v sobě. Myslím, že jakmile lidé zjistí, jak všechno doopravdy bylo - jak to fungovalo, jak jsme to prováděli a jaké jsme z toho měli pocity - uvidí příběh, který je ve sportu větší než jakýkoli jiný," prohlásil Hamilton.

"Je to o rozhodnutích ve chvílích, kdy jste zatlačeni až na samou hranu. Rozhodujete se, co všechno jste ochotní udělat, abyste mohli soutěžit. Chci vzít lidi dovnitř, do našeho života, aby pochopili, jak žijeme," dodal. Jednačtyřicetiletý Hamilton musel kvůli dopingu vrátit zlatou medaili za vítězství v časovce na hrách v Aténách 2004. V roce 2009 měl opakovaně pozitivní nález, obdržel osmiletý trest a okamžitě ukončil kariéru. Dlouho doping popíral, ale loni přiznal, že zakázané látky užíval. Bývalého kolegu a kamaráda Armstronga, sedminásobného vítěze Tour de France, Hamilton rovněž obvinil z dopingu. Mimo to nařkl Mezinárodní cyklistickou unii, že o všem ví a Armstrongův doping pečlivě maskovala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články