Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Na fotbalu by se to nestalo, tvrdí jezdci po sabotáži Tour

Foix - "Na fotbale by pachatel byl okamžitě odhalen. Tady nic takového není. Jsme strašně zranitelní," postěžoval si po včerejší sabotáži Tour de France vedoucí jezdec Bradley Wiggins. Útok na peloton nejslavnějšího cyklistického závodu připínáčky vyšetřuje policie, ztracené sekundy již však cyklistům nikdo nevrátí.

Peloton Tour de France
zdroj: ISIFA

Tisícovky fanoušků podél trati dělí obvykle v závěrečných kilometrech od jezdců jen nízké bariéry, v předchozích většinou ani ty ne. Největší sportovní událost na světě s bezplatným vstupem je přístupná a populární, ale zároveň poměrně zranitelná.

Bradley Wiggins: Kdyby se to stalo na fotbale, byl by pachatel okamžitě odhalen na bezpečnostních kamerách. My jsme často zranitelní, když jsme tak blízko divákům. Jsme tam doslova rovnou na mušce.

"Ředitel závodu Jean-Francois Pescheux mi ty připínáčky ukázal a já mu řekl: 'Co s tím naděláme? Je to něco, s čím se musíme jako jezdci vyrovnat.' Je to smutné. Doufám, že to nebude pokračovat," uvedl Wiggins.

Připínáčky byly rozházené na úseku, kde jezdci dosahovali rychlosti 70 kilometrů v hodině. "Je to trestný čin, takový člověk vytváří velice nebezpečnou situaci. Někdo udělal takovou hloupost a dal je do míst, kde byl sjezd, takže si doslova bral životy cizích lidí do svých rukou," řekl manažer Jim Ochowitz ze stáje BMC, jejíž lídr a obhájce prvenství Cadel Evans píchl hned třikrát.

Prázdnými pneumatikami na připínáčky doplatila hned třicítka jezdců, nejhůř z nich dopadl Robert Kiserlovski, jemuž projíždějící Levi Leipheimer zlomil klíční kost. Evans možná kvůli sabotáži přišel o možnost útočit na celkové prvenství.

Cadel Evans: Takové věci se prostě v životě dějí. Nemohl jsem je na silnici vidět. Už se mi to stalo dvakrát ve Španělsku, proto tam také moc často nezávodím. Stálo mě to lepší umístění třeba na Vueltě.

Tentokrát alespoň neztratil, protože peloton v čele s Wigginsem se rozhodl počkat. "Je jasné, že v takové chvíli už nejde o závodění. Můžu říct, že to od Bradleyho bylo velice sportovní gesto. Udělal správnou věc, navíc nikdy nevíte, kdy se může stát podobná věc zase vám," řekl ředitel Wigginsova týmu Sky David Brailsford. Jako jediný nečekal Francouz Pierre Rolland, který se pak v cíli omluvil. "Respektuji pravidla pelotonu, ale nevěděl jsem, co se děje. Je mi to líto," prohlásil.

Zástupci Tour podali trestní oznámení na neznámého pachatele, i když pochybují, že by se viníka mohlo podařit identifikovat. Pátrání po pachatelích nicméně běží na plné obrátky. Policejní vyšetřovatelé shromažďují televizní záběry, amatérská videa očitých svědků a snaží se získat svědectví samotných postižených cyklistů.

Původně vyšetřovatelé doufali, že by jim mohly pomoci i otisky prstů na připínáčcích, jenže to nebude možné. "Už je mělo v rukou příliš mnoho lidí, takže je nepravděpodobné, že na nich budou užitečné stopy," prohlásil jeden z vyšetřovatelů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články