Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Proti Armstrongovi vypovídali čtyři bývalí parťáci. Hrozí jim distanc

Amsterodam - Proti bývalému americkému cyklistovi Lanci Armstrongovi vypovídali v jeho dopingové kauze čtyři účastníci aktuální Tour de France z řad jezdců a jeden šéf týmu. Uvedl to nizozemský deník De Telegraaf. Dle něj se všichni čtyři cyklisti přiznali k dopingu a  hrozí jim šestiměsíční distanc.

Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

Podle listu vypovídali proti sedminásobnému vítězi Tour jeho krajané a bývalí kolegové z týmu US Postal George Hincapie, David Zabriskie, Christian Vande Velde a Levi Leipheimer. Všichni se před Americkou antidopingovou agenturou USADA přiznali k dopingu, stejně jako šéf týmu Garmin Jonathan Vaughters, jenž byl také na konci 90. let Armstrongovým kolegou.

Všem čtyřem podle Telegraafu hrozí šestiměsíční distanc, který by měl nicméně vstoupit v platnost až na konci sezony po Vueltě. Již dříve se toto kvarteto bývalých Armstrongových parťáků dobrovolně vzdalo účasti na olympijských hrách v Londýně.

Cyklisté se před startem páté etapy Tour nechtěli k informacím tisku vyjadřovat. "Jsem tu pouze kvůli Tour de France a boji o celkové pořadí," řekl Leipheimer, člen týmu Omega Pharma-QuickStep.

Ani Hincapie, jenž je v týmu BMC pomocníkem obhájce prvenství Cadela Evanse, nechtěl kauzu komentovat. "Teď se soustředím na to, abych pomohl Cadelovi vyhrát Tour. Tohle nemá s BMC nic společného," uvedl devětatřicetiletý veterán, jenž se účastní rekordní devatenácté Tour. S Armstrongem už nějaký čas nemluvil. "Je smutné, že musí tímhle vším procházet. Udělal toho pro tento sport tolik, jeho výsledky jsou neuvěřitelné," dodal Hincapie.

Vaughters, jenž má v týmu Vande Veldeho a Zabriskieho, zase popřel informace o půlročním trestu. "Ani já, ani kdokoli z mého týmu nedostal žádný distanc," uvedl.

USADA v červnu obvinila Armstronga, jeho bývalého týmového šéfa Johana Bruyneela, lékaře a další členy stáje z dlouholetého užívání a obchodu se zakázanými látkami. Rekordman v počtu vítězství na Tour všechna nařčení odmítl, přičemž jeho hlavním argumentem je, že nikdy neměl pozitivní dopingový test.

Antidopingová agentura uvedla, že proti Armstrongovi bude vypovídat více než deset svědků. Vedle nyní známé pětice by mělo jít i o jeho další kolegy Floyda Landise a Tylera Hamiltona, kteří už o dopingu v US Postal hovořili dříve.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články