Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kreuziger poprvé vybojoval etapové vítězství na Giru

Val di Fiemme – Přestože ještě včera tvrdil český cyklista Roman Kreuziger, že na vítězství rozhodně nemyslí, svá slova v dnešním závodě nenaplnil a dosáhl největšího úspěchu na italském závodě Grand Tour. Po stíhací jízdě na posledních dvaceti kilometrech zvítězil v devatenácté etapě Gira d'Italia. Do čela se dostal tři kilometry před cílem a v závěrečném stoupání na Alpe di Pampeago vedení uhájil.

Roman Kreuziger
zdroj: Isifa/EPA

Kreuziger nabral ve středeční 17. etapě výraznou ztrátu na čelo celkového pořadí, a tak dnes usiloval o etapový triumf. Po trápení z předchozího dne přitom optimismem nehýřil. "Kdybych se měl cítit jako dneska, tak etapu asi nedokončím. Strašně rád bych se o něco pokusil, ale v tomhle rozpoložení to asi nepůjde. Zítra podle mě pojedou lídři na férovku a budou se chtít rvát o vítězství v etapě. Nějaký únik asi nebude mít šanci," uvedl vpředvečer dnešního triumfu na svém webu.

Dnes však u Kreuzigera nebylo po krizi památky. Po taktickém úvodu závodu, kdy se Čech držel v hlavním poli, nechal za sebou jezdce bojující o celkový triumf po předposledním stoupání na Passo Lavazé. Začal stíhat duo uprchlíků Sandy Casar, Stefano Pirazzi. 

Lídr stáje Astana necelých 20 kilometrů před cílem 197 km dlouhé etapy ztrácel bezmála dvě minuty. Ale do závěrečného stoupání na Alpe di Pampeago přijížděla Kreuzigerova skupinka s Cataldem a Sergem Pauwelsem již jen minutu za lídry, tři kilometry před cílem se vítěz loňského pořadí mladých jezdců utrhl a v náročném jedenáctiprocentním stoupání bojoval sám.

Roman Kreuziger: "Je to můj úplně první triumf na závodech velké Tour, takže jsem opravdu šťastný. Byl jsem nespokojený s tím, co se mi stalo v Cortině, protože jsem sem přijel něco dokázat v celkovém bodování a ne jen vyhrát etapu. Nicméně dnešek je šťastným dnem a budu to tak brát. Kdyby se mi na Cortině nestalo, co se stalo, nenechali by mě dnes tak ujet." 

V posledních stovkách metrů ještě útočil Kanaďan Ryder Hesjedal, bojující o celkové prvenství, ale cílovou pásku nakonec protnul 19 vteřin za Kreuzigerem. Druhého muže dnešního i celkového pořadí Hesjedala si pohlídal lídr závodu Joaquím Rodríguez. Španělský jezdec dojel třetí a z dosud půlminutového náskoku ztratil jen 13 vteřin.

Kreuzigerovým maximem bylo dosud na Giru třetí místo v sedmé etapě předchozího ročníku. V celkovém pořadí si před posledními dvěma etapami polepšil o tři příčky, ale na Rodrígueze ztrácí na sedmnáctém místě 12 minut a 21 vteřin. 

19. etapa: Treviso - Alpe di Pampeago/Val di Fiemme (197 km):1. Kreuziger (ČR) 6:18:03, 2. Hesjedal (Kan.) -19, 3. Rodríguez (Šp.) -32, 4. Scarponi -35, 5. Pozzovivo -43, 6. Basso (všichni It.) -55, 7. Urán (Kol.) -57, 8. Nieve (Šp.) -1:18, 9. Pirazzi (It.), 10. Gadret oba -1:22.

Průběžné pořadí:
1. Rodríguez 84:06:13 , 2. Hesjedal -17, 3. Scarponi -1:39, 4. Basso -1:45, 5. Urán -3:21, 6. Pozzovivo -3:30, 7. Gadret -5:36, 8. De Gendt (Belg.) -5:40, 9. Montoya (Kol.) -5:47, 10. Cunego (It.) -6:09, ...17. Kreuziger -12:21. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články