Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Favorité se drželi zpátky, Kreuziger zůstává pátý

Falzes (Itálie) – Šestnáctou etapu Giro d'Italia vyhrál španělský cyklista Jon Izagirre Insausti. Český jezdec stáje Astana Roman Kreuziger dojel v pelotonu po boku hlavních favoritů se ztrátou téměř devíti minut na vítěze a zůstal na průběžném pátém místě s odstupem minuty a 27 vteřin na lídra Joaquina Rodrígueze ze Španělska.

Giro d'Italia
zdroj: ISIFA

Cyklisté pojali dnešních 174 kilometrů spíše jako rozjezd po dni volna a šetřili síly na zbytek závěrečného týdne. Dopředu se sice dostala desetičlenná skupinka uprchlíků včetně Izagirreho, ale všichni favorité jeli pohromadě bez snahy o útok. "Dalo se čekat, že odjede nějaká skupina, což se taky stalo. Ale začátek docela bolel, za první hodinu jsme měli průměr 51 kilometrů v hodině. Sice jsme v úniku nikoho neměli, ale aspoň jsme v rámci možností pošetřili nějaké síly na zítřek. A bylo důležité, že se zlepšilo počasí a nepršelo," hodnotil etapu na svém webu Kreuziger.

Vítěz Izagirre nastoupil při závěrečném stoupání šest kilometrů před cílem, najel si zhruba patnáctivteřinový náskok a udržel ho i na dvoukilometrové rovince do cíle. Pro třiadvacetiletého Baska to bylo první velké etapové vítězství. Druhý dojel Ital Alessandro De Marchi před Nizozemcem Stefem Clementem, oba měli ztrátu na Izagirreho 16 sekund. Druhý český účastník Jan Bárta přijel do cíle v početné skupině s odstupem 12 minut.

Kreuziger si v závěru hlídal všechny favority, aby mu neutekl případný pokus o únik. "Říkal jsem si, jestli něco nezkusí Rodríguez, ale protože byla už v cíli odjetá skupina a nešlo o bonifikaci, spíš se všichni hlídali. Nějaký nástup by asi nic moc neřešil, spíš by na to člověk mohl doplatit, než něco vydělat. Hlavně s ohledem na těžký zítřek, kdy nás čeká extrémně náročná etapa," dodal Kreuziger.

Peloton ve středu čeká 186 kilometrů dlouhá 17. etapa, která kvůli čtyřem velice náročným stoupáním dostala přízvisko epická. Celkové převýšení během etapy do Cortiny d'Ampezzo bude pět kilometrů. Právě zde by se mohlo rozhodovat o celkovém vítězi.

Je nám líto, video expirovalo.
Giro d'Italia 2012
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články